En knutpunkt för uppländsk matkultur

Ur succén med den lilla äggboden växte idén om en gårdsbutik som sätter uppländsk mattradition på kartan. På fredagen invigdes Landsbergas gårdsbutik.

Vid Landsberga gård utvecklas företaget hela tiden. På fredagen invigdes den nya gårdsbutiken med lokalproducerade varor från Uppland.

Vid Landsberga gård utvecklas företaget hela tiden. På fredagen invigdes den nya gårdsbutiken med lokalproducerade varor från Uppland.

Foto: Maria Hedenlund

Biskopskulla2018-06-01 18:00

– Det är jätteroligt att få inviga en ny verksamhet på landsbygden. Vi har en fantastisk entreprenörsanda kring Enköping och den ska vi vara stolta över, sade kommunalrådet Helena Proos (S) och klippte de blågula banden till den nya gårdsbutiken.

Per och Joakim Sandqvist skålade med gästerna i lokalproducerad äppelmust från Grönsöö. I två och ett halvt år har de jobbat med butiksprojektet där man satsar på närproducerade livsmedel och hantverk.

– Vi har fått tag på många olika lokala leverantörer. Tanken är att man ska kunna handla hela middagskorgen med lokalproducerad mat här, säger Per Sandqvist.

Forskaren och författaren Göran Ulväng höll ett intressant anförande om historiken kring kungsgårdar i allmänhet och Landsberga i synnerhet, där lantbruket fått utvecklats trots tuffa tider.

– Familjen Sandqvist har fått tampats med sjunkande lönsamhet inom lantbruket men lyckats utveckla gården genom att ha flera ben att stå på. Det är en gård som inte står still och jag hoppas den kommer att fortsätta att utvecklas, sade Göran Ulväng.

När de blågula banden föll kunde kunderna strömma in i butiken. Ingrid Hultqvist från Stockholm har varit med under hela butiksprojektet och jobbat med kommunikation, bland annat utvecklat konceptet för äggförsäljningen och hela gårdsbutiken.

– Det är bland det roligaste jag har gjort. Det här är en fantastisk bygd, Sveriges Toscana. Varför åka till Gotland och Österlen, det räcker med Uppland, säger Ingrid entusiastisk.

Landsberga gård

Landsberga ligger i Biskopskulla socken mellan Uppsala och Enköping. Gården är känd från 1200-talet som "Lagunzberg" men området har med största sannolikhet varit boplats tidigare än så. Landsberga blev en kungsgård redan i mitten av 1300-talet.

I dag förvaltas egendomen av Statens fastighetsverk. Gården har arrenderats av familjen Sandqvist sedan 1888. Den förste arrendatorn, Henrik Sandqvist, uppförde mot slutet av 1800-talet de flesta av de i dag existerande ekonomibyggnaderna.

Källa: Statens fastighetsverk

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om