– Det är jätteroligt att få inviga en ny verksamhet på landsbygden. Vi har en fantastisk entreprenörsanda kring Enköping och den ska vi vara stolta över, sade kommunalrådet Helena Proos (S) och klippte de blågula banden till den nya gårdsbutiken.
Per och Joakim Sandqvist skålade med gästerna i lokalproducerad äppelmust från Grönsöö. I två och ett halvt år har de jobbat med butiksprojektet där man satsar på närproducerade livsmedel och hantverk.
– Vi har fått tag på många olika lokala leverantörer. Tanken är att man ska kunna handla hela middagskorgen med lokalproducerad mat här, säger Per Sandqvist.
Forskaren och författaren Göran Ulväng höll ett intressant anförande om historiken kring kungsgårdar i allmänhet och Landsberga i synnerhet, där lantbruket fått utvecklats trots tuffa tider.
– Familjen Sandqvist har fått tampats med sjunkande lönsamhet inom lantbruket men lyckats utveckla gården genom att ha flera ben att stå på. Det är en gård som inte står still och jag hoppas den kommer att fortsätta att utvecklas, sade Göran Ulväng.
När de blågula banden föll kunde kunderna strömma in i butiken. Ingrid Hultqvist från Stockholm har varit med under hela butiksprojektet och jobbat med kommunikation, bland annat utvecklat konceptet för äggförsäljningen och hela gårdsbutiken.
– Det är bland det roligaste jag har gjort. Det här är en fantastisk bygd, Sveriges Toscana. Varför åka till Gotland och Österlen, det räcker med Uppland, säger Ingrid entusiastisk.