Under pandemiåren har biblioteken i Enköpings kommun varit öppna, men på grund av restriktionerna var besöksantalet betydligt lägre än innan coronaviruset tog sitt grepp om världen. Nu börjar verksamheten återhämta sig och i år räknar kommunen med att besöksantalen åter landar på en normalnivå, runt 220 000 per år.
– Vi ser en positiv återhämning nu och vi hoppas att vi ta vara på det och få ännu fler att hitta till biblioteken, säger Carl Bergström, chef för enheten för kultur, konst och bibliotek i Enköpings kommun.
På längre sikt har biblioteken dock problem. Enligt kommunens uträkningar kommer de att tappa mellan 5 000 till 10 000 besökare årligen. Utvecklingen tros bero på flera saker, bland annat att färre kommer i kontakt med biblioteken som fysisk plats. I dag konkurrerar också böcker med annan digital underhållning som ljudböcker, streamade filmer eller sociala medier.
– Idag är du uppkopplad dygnet runt med olika roliga alternativ i mobilen. Vi tävlar mot smartphones och Tiktok där saker går snabbt och du direkt möts av nya klipp, så är det inte med litteratur och det kan vara något som gör att tröskeln att öppna en bok är högre för många, säger Bergström.
Att böckerna har tappat mark de senaste decennierna märks även på nationell nivå där aktivt läsande av böcker generellt har minskat i hela landet, framförallt väljer unga bort litteratur till förmån för andra medier. Utvecklingen är oroande enligt Bergström som tror att den kan få flera negativa effekter i framtiden, både för den enskilde individen men också för samhället i stort. Detta då minskat bokläsande också påverkar läsförståelsen.
– Minskar läsförståelsen bland unga och det svårare för dem att klara av skolan och högre utbildning, något som påverkar alla negativt i längden. Det är en oerhört viktig samhällsfråga och här har vi från bibliotekens sida ett särskilt ansvar och uppdrag att vända den här negativa trenden, säger han.
I Enköpings kommun har man även tidigare gjort en del besparingar som rör biblioteken, bland annat lokalerna på biblioteket i Örsundsbro har krympts. För att vända den negativa utvecklingen har Enköpings kommun genomfört en rad åtgärder för att underlätta att medborgarna kommer i kontakt med biblioteken, bland annat har man utökat bokbussens turer och i sommar satsar man även på två så kallade läsambassadörer: sommarjobbande ungdomar som ska uppmuntra barn att läsa. Carl Bergström är också övertygat att fler kommer lockas till biblioteket när ombyggnaden av Joar Blå till ett fullskaligt kulturhus är färdig 2026.
– Det kommer öka dragningskraften. Man kommer kanske hit för att se film eller en utställning och kan besöka biblioteket samtidigt. Jag har tidigare jobbat som enhetschef för bland annat bibliotek i Tierps kommun och när vi byggde ett kulturhus där såg vi genast att fler besökare hittade till biblioteket, så jag tror och hoppas att vi kan se samma effekt här, säger han.
Men digitaliseringen är dock inte något som endast står i direkt motsättning till litteratur. För många unga är det via just sociala medier som de upptäcker nya böcker.
– Om en bok börjar trenda på Tiktok får vi genast förfrågningar om att beställa hem den. Det är ett nytt sätt att upptäcka litteratur, säger Lina Eklund, bibliotekarie på Enköpings bibliotek.