Haga allé är en av Sveriges längsta dubbelsidiga alléer och nästan 200 år gammal. Flera av träden är döda eller döende och sedan några år tillbaka pågår ett restaureringsarbete där träd fälls och ersätts, vilket EP tidigare rapporterat om.
– I princip hela allén är restaurerad, 200 träd har bytts ut de senaste tio åren, berättar miljöspecialist Ove Eriksson på Trafikverket.
Totalt består allén av 395 träd.
– Den stora restaureringen är på sin sluttamp kan man säga.
Nu har Länsstyrelsen godkänt en ansökan från Trafikverket om att fälla ytterligare 11 träd. Av dem är det tre äldre träd som har dött och åtta yngre som inte har lyckats etablera sig och som ska ersättas. Ove Eriksson berättar att de yngre träden har stått i allén i fyra-fem år.
– De tre stora kommer avverkas under den närmsta månaden, vi vill göra det innan fåglarna häckar, de mindre kommer vi gräva upp.
I ansökan beskrivs att fällning av träden kan komma att innebära en viss förlust av biologiska värden. Så långt det är möjligt ska avverkade träd med grövre dimensioner placeras ut som faunadepåer intill den ursprungliga platsen.
Träden som påverkas av beslutet är skyddade genom biotopskyddet, vilket gör åtgärden förbjuden genom miljöbalken. Men länsstyrelsen bedömer att det publika läget och allmänhetens säkerhet utgör särskilda skäl. Därför ges dispens.
– Man besiktigar regelbundet och utgår framförallt från säkerhet, riskerar trädet att ramla ner och skada trafikanter ska det tas bort.
Trafikverket har ett år på sig att ersätta träden och de ska ersättas med samma, eller så lika, inhemska trädslag, med en stam på minst 16 till 18 centimeter, men helst 20 centimeter. Ove Eriksson berättar att de nya träden kommer att vara lönn, ek, kastanj, al och lind. Planteringsarbetet kommer ske så snart som möjligt till våren.
Ersättningsträdens överlevnad ska säkerställas under de fem första åren, om ersättningsträdet skulle dö inom fem år ska ett nytt träd planteras med samma villkor.
– Haga är lite svåretablerad och vi vet inte riktigt varför, om det är det öppna läget eller vad det är. Särskilt den yttre raden är svårast.
Även trädsjukdomar gör det svårt för vissa träd att överleva och Ove Eriksson förklarar att det inte längre går att plantera ask och alm då de är särskilt drabbade.