98 procent av Korsängsskolans elever som gick ut nian i somras hade tillräckligt bra betyg för att bli behöriga till gymnasieskolans yrkesprogram. Med det är skolan bäst i klassen av de kommunala grundskolorna.
Bergvretenskolan fick 93 procent behöriga elever, Örsundsbroskolan 91 procent, Fjärdhundraskolan 86 procent, S:t Iliansskolan 85 procent och Enöglaskolan 73 procent.
Genomsnittet för de kommunala skolorna var 87,5 procent behöriga elever i nian förra läsåret. Föregående läsår var andelen 87 procent.
Anders Härdevik, verksamhetschef för grundskola på Enköpings kommun, tycker inte att det är meningsfullt att jämföra skolor med varandra i det här sammanhanget. Han påpekar att skolorna har olika förutsättningar, som även kan skilja sig åt mycket år från år.
– Är du till exempel nyanländ och ska bli behörig är det inte helt enkelt, konstaterar han.
Fjärdhundraskolan har en annan försvårande förutsättning för att kunna få 100 procent av niorna att komma vidare till gymnasiet. Flera HVB-hem i området har Fjärdhundraskolan som närmaste skola. Många av dessa elever har en skakig skolbakgrund och det är inte ovanligt att de börjar i skolan mitt under pågående läsår.
Enköpings-Posten har tidigare berättat att hela 25 procent av eleverna i skolans avgångsklasser vissa år kommer från HVB-hem.
Sammanlagt 15 elever på Enköpings kommunala skolor började i sina respektive skolor mitt under pågående läsår i årskurs 9 förra läsåret.
När det gäller nyanlända elever hade Enöglaskolan sju, Korsängsskolan hade åtta och S:t Iliansskolan hade sex nyanlända i nian.
Om man räknar bort nyanlända och elever som började i den aktuella skolan i årskurs nio ur statistiken blir andelen behöriga till gymnasiet i stället 95 procent på Bergvreten, 87 procent på Enögla, 100 procent på Korsängen, 95 procent på S:t Ilian, 97 procent på Fjärdhundraskolan och 91 procent på Örsundsbroskolan.
Vad är målet för andelen behöriga?
– Jag har aldrig tänkt annat än 100 procent. Alla barn ska lyckas. Men det innebär inte att 87,5 procent är ett misslyckande när alla elever och lärare har gjort sitt bästa, säger Anders Härdevik.
Skolchefen anser att den centrala rättningen som görs av nationella prov i Enköpings kommunala grundskolor är en garant för att det inte delas ut glädjebetyg.
För att bli behörig till gymnasiets yrkesprogram krävs minst 8 godkända ämnesbetyg i nian.