Så är det att gå i Enköpings bästa skola

Korsängsskolans nior hade bäst betyg av Enköpings kommunala skolor förra läsåret. Skolans nuvarande nior känner sig taggade.

God stämning på Korsängsskolan. Läraren Diana Hallberg i samspråk med Maram Chehab Eddin och Felicia Rosenberg.

God stämning på Korsängsskolan. Läraren Diana Hallberg i samspråk med Maram Chehab Eddin och Felicia Rosenberg.

Foto: Anders Jagemo

Betyg2023-10-02 05:00

Det är visserligen så att det är lite som att jämföra äpplen med päron när betygen mellan olika årgångar av elever jämförs. Men Korsängen har historiskt sett legat högt i flera år när det gäller andelen elever som blir behöriga till gymnasiet.

Förra läsåret var 98 procent behöriga. Tidigare läsår var andelen 86, 97 och 93 procent.  

EP träffar niondeklassarna Ayan Ahmed Nur, Maida Mahamud Mohamed, Felicia Rosenberg, Maram Chehab Eddin, Filip Larsson, Fabian Södergran, Oliver Moen och Mohammad Al Domani för att prata framtid, betyg och hur det är att gå på Korsängsskolan. Rektor Elisabeth Hellström och lärarna Diana Hallberg (bild och engelska) och Henrik Norrström (samhällskunskap och idrott) är också med.

– Man känner att man måste ta det mer seriöst nu än tidigare, säger Felicia Rosenberg.

undefined
Filip Larsson, läraren Henrik Norrström och Fabian Södergran pratar om framtiden.

Maram Chehab Eddin är inne på att betyget i nian kommer att vara något som följer med under resten av livet. Ingen frågar i framtiden efter betyget i åttan, men däremot efter slutbetyget från grundskolan.

– I nian bestämmer man sig för program på gymnasiet och gymnasiet avgör framtiden, säger hon.

Eleverna tror att det både kommer att bli spännande och lite läskigt att börja på gymnasiet. Det blir en helt ny miljö med nya kompisar. Många av dem har gått på Korsängsskolan ända sedan förskoleklass.

Flera säger att de är beredda på att jobba hårdare i skolan än tidigare under avslutningsåret.

– Man kommer nog att ångra att man inte jobbat hårdare om man inte får sitt förstahandsval på gymnasiet, säger Filip Larsson.

undefined
Henrik Norrström, Maida Mahamud Mohamed, Elisabeth Hellström, Felicia Rosenberg, Maram Chehab Eddin, Filip Larsson, Fabian Södergran, Diana Hallberg, Oliver Moen och Mohammad Al Domani trivs på Korsängsskolan.

Samtidigt är det en balansgång. En del behöver faktiskt höra att de bör plugga mindre. Andra behöver puttas på för att anstränga sig mer.

– Våra lärare har snackat mycket om att vi inte ska stressa upp oss för våra betyg, säger Felicia Rosenberg    

Maida Mahamud Mohamed gör sitt första läsår på Korsängen. Hon gick tidigare på en skola i Smedjebacken och har märkt en tydlig skillnad mellan skolorna.

– Här får man lära sig mycket under lektionstid. På den andra skolan var det mer hemjobb, säger hon.

Rektorn Elisabeth Hellström berättar att ambitionen är att minimera hemläxor till få tillfällen, som vid prov till exempel.

– Det är klart att det mesta av arbetet ska ske i skolan. För att eleverna ska orka behöver de också återhämtning, säger Elisabeth Hellström.

Hon talar om att mycket handlar om att ha en bra livssituation även utanför skolan. Om skolan kräver mycket hemarbete blir det väldigt mycket svårare att få livssituationen, med fritid, träning och familjeliv att gå ihop för eleverna.

– Elever som mår bra lyckas, säger Elisabeth Hellström.

undefined
Diana Hallberg, Elisabeth Hellström och Henrik Norrström tror att trivsel och goda relationer mellan elever och lärare är framgångsfaktorer på Korsängsskolan.

Läraren Diana Hallberg tycker att Korsängen lyckas bra med att sätta in rätt insatser tidigt och att överlämningen mellan stadierna fungerar smidigt på skolan.

– Det är en jättestyrka att vi har många av eleverna i tio år, säger Diana Hallberg.

Läraren Henrik Norrström lyfter fram trivsel som en framgångsfaktor.

– Vi har generellt goda relationer mellan elever och lärare. Många trivs i skolan och jobbar bra tillsammans. Men det är klart att vi har utmaningar här också, säger Henrik Norrström som poängterar att det naturligtvis tyvärr förekommer mobbning och att elever mår dåligt på Korsängen precis som på andra skolor.

Fotnot: Andelen behöriga till gymnasiet gäller i det här fallet behöriga till yrkesprogram. För att bli behörig till gymnasiets yrkesprogram krävs minst 8 godkända ämnesbetyg i nian.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!