Nätfiskande bedragare storfiskar i julhandeln på nätet

Nätfisket är omfattande. Bedragarna har många krokar ute för att lura oskyldiga julhandlare på nätet till att nappa.

Alexis Larsson, säkerhetschef på Postnord, och Tomas Stjernenfall, säkerhetschef på Bring, varnar för bedragare i den elektroniska julhandeln.

Alexis Larsson, säkerhetschef på Postnord, och Tomas Stjernenfall, säkerhetschef på Bring, varnar för bedragare i den elektroniska julhandeln.

Foto: Postnord / TT / Bring

Bedrägeri2023-11-15 05:00

Julhandeln har börjat. Nästa vecka är det black week och black friday. Polisen och de två stora distributörerna i julhandeln: Postnord och Bring, varnar för bedrägerier.

– Bedragarna har hög motivation, goda digitala kunskaper och är duktiga på att manipulera, säger Tomas Stjernenfall, sägerhetschef på Bring.

Omfattningen av bedrägeriförsöken på nätet är så stor att den är oöverblickbar. Mörkertalet är ansenligt då de flesta sådana bedrägeriförsök aldrig anmäls. Det kallas nätfiske och bedragarna har många krokar ute. Det innebär att det är många som blir lurade trots att de flesta inte nappar på betet.

Ett typiskt fall av nätfiske är när du får ett mejl eller sms där du uppmanas klicka på en länk, där du får vidare instruktioner om att ange personliga koder, bank-ID, etcetera.

– Bedragarna använder falska länkar och meddelanden för att lura konsumenter. Det är därför viktigt att vara vaksam och skeptisk mot okända länkar, säger Alexis Larsson, säkerhetschef på Postnord. 

undefined
Ett typiskt bedrägeriförsök där någon i ett sms utger sig representera DHL.

Polisen varnar för att bedragarna ofta är så förslagna att länken i dessa fall går till en hemsida som i det närmaste ser identisk ut med företagets som offret ska förvillas tro att det klickar in på. Den falska hemsidan ser rätt ut. Ofta rör det sig bara om en pytteliten detalj som skiljer från det äkta företagets webbadress, exempelvis en extra siffra eller bokstav.

"Du kan enkelt tro att det är den rätta webbadressen, men är helt i händerna på bedragare. Du känner dig trygg och är därför inte observant", varnar polisen i sin information om hur man skyddar sig mot nätfiske.

– Att vara välinformerad, kritisk och ha en sund skepsis är det mest effektiva skyddet vi kan erbjuda, säger Alexis Larsson.

Typiska tecken på bedrägeriförsök är när avsändaren vill att du ska göra något och ofta är det brådskande. Om du blir ombedd att ange lösenord, kortuppgifter, användarnamn eller använda bank-ID kan du räkna med att det är bluff. Kommer dessutom förfrågan "från ingenstans" finns verkligen skäl att dra öronen åt sig.

Polisen tipsar om att skydda sig med brandvägg och antivirusprogram på datorn. Skadlig programvara kan laddas ner till datorn vid ett klick på en länk. Sedan kan det du skriver registreras och bedragare kan komma över lösenord, kortuppgifter och annat känsligt.

För den som handlar på nätet med kort är det bra att låsa kortet för internetköp mellan köptillfällena. Det kan göras i bankappen eller internetbanken.

Skydd mot bedragarna

Skydda dina lösenord. Använd unika och starka lösenord. Ta gärna hjälp av en lösenordshanterare.

Lämna inte ut personlig information som personnummer, bankuppgifter, kortuppgifter.

Öppna aldrig bilagor eller klicka på länkar från okända avsändare.

Lär dig bedragarnas metoder: Var uppdaterad när det gäller de senaste tillvägagångssätten vid bedrägerier.

Använd ett separat kort till nätköp. Till det kortet för du bara över summan som du ska handla för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!