Ett exempel: en man blev kontaktad av sin sons sambo på Messenger där hon bad mannen om hjälp med att betala en räkning. Sedan ville hon ha hjälp med ytterligare en betalning. Pengarna swishades till Enköpingsbon. Sedan fick mannen veta att hans sons sambos konto i själva verket hade blivit hackat. Någon hade lurat honom på pengarna.
Bedragaren eller bedragarna har skickligt fått mottagarna av meddelandena att tro att det verkligen var den kapade personen som de kommunicerade med.
Åtalet mot Enköpingsbon gäller totalt nio olika penningtvättsbrott där Enköpingsbon har fått in pengar på sitt konto varefter pengarna har förts vidare.
I ett fall har ett par blivit lurade på större summor och där har bedragarna använt sig av ett annat modus, tillvägagångssätt.
Paret blev uppringt av en person som utgav sig för att ringa från en bank och som kopplade vidare till en annan banks spärrservice. Mannen och kvinnan förmåddes under två samtal på drygt sex timmar till att göra överföringar på sammanlagt nästan 200 000 kronor. I det fallet fick Enköpingsbon in 49 000 kronor till sitt konto.
Enköpingsbon har förnekat brott.och sagt att han inte har gjort de transaktioner som har skett på hans konton i samband med bedrägerierna. Mannen säger sig inte ha lånat ut sitt bank-ID till någon och har heller ingen logisk förklaring till överföringarna av pengar till och från hans konto.