BUP ska korta tiderna

Nu tar BUP på Akademiska sjukhuset krafttag för att minska kötiderna.

Hårt tryck. BUP i Uppsala, där även Enköping- och Håboungdomar kan få hjälp, ska nu öka tillgängligheten.

Hårt tryck. BUP i Uppsala, där även Enköping- och Håboungdomar kan få hjälp, ska nu öka tillgängligheten.

Foto: Anders Jagemo

Barnpsykiatrin2018-01-27 18:00

Personalen vid barn- och ungdomspsykiatrin på Akademiska sjukhuset har haft en tuff tid bakom sig – liksom alla de barn och unga som fått vänta länge på vård. Men nu kommer BUP att hårdsatsa för att minska väntetiderna vid öppenvårdsmottagningen.

Det berättar Anna Cervin som är biträdande sektionschef för barn- och ungdomsmottagningen på Akademiska sjukhuset.

– Det har varit en mycket tung period för verksamheten vid BUP. Och det är flera olika faktorer ligger bakom, säger Anna Cervin.

När barn- och ungdomspsykiatrins yttermottagningar ute i länet – i Enköping, Tierp och Östhammar – stängde på grund av svårigheter med att rekrytera personal dit, då ökade kön till BUP i Uppsala dramatiskt.

– Helt plötsligt var det 1 200 barn och ungdomar från länet som vi skulle ta emot här i Uppsala. Det blev förstås ett jättetryck på medarbetarna. Dessutom ledde den tuffa arbetssituationen på BUP i sin tur till att en del av personalen valde att sluta. Det blev också svårare för oss att vara tillgängliga för patienterna. Vi fick mycket kritik för att det var svårt att komma fram i telefon, säger Anna Cervin.

Dessutom renoverades fastigheten på Kungsgatan i Uppsala där BUP huserat i flera år, med en åtföljande evakuering av hela verksamheten, personal och patienter till Märstagatan i början av år 2017.

– Flytten innebar en stor stress för verksamheten, sammanfattar Anna Cervin.

Men nu ska kraftfulla åtgärder vidtas för att öka tillgängligheten. Under våren tar BUP in privata psykologer på deltid. De ska ägna sig åt nybesöksbedömningar. Ett tiotal medarbetare på BUP ska jobba extra i morgon, lördagi.

– Det rör sig om fem psykologer och fem kuratorer. Dessutom ska två privatpsykologer gå in på deltid med nybesöken. Då kan de som är i verksamheten i stället ägna sig åt behandlingar, säger Anna Cervin.

Hon bedömer att insatserna både ska minska köerna och göra att BUP kan komma över den puckel som uppstått.

Förslagen till åtgärder kommer från medarbetare som tillsammans med chefer arbetat aktivt med att korta köerna.

I december 2017 fick 40 procent av patienterna göra sitt första besök inom 30 dagar eller tidigare, vilket ska jämföras med två procent i augusti samma år.

I dag får barn och ungdomar vänta mellan ett par veckor och tre månader på en första bedömning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om