Vi är i Bålsta auktionshall mellan Enköping och Bålsta. Hallen är överfylld med äldre saker som söker nya ägare. Det enda som saknas är de ekande orden: första, andra, tredje och sedan klubban i bordet.
– Det är fem år sedan vi slutade med slagauktioner. Nu är det helt och hållet webben som gäller. Här i hallen kunde det vara max 200 personer, en helt vanlig dag på webben har vi numera flera tusen aktörer, säger Anna Stephensen som driver firman tillsammans med brodern Anders och pappa Karl Söderblom.
Redan i entrén möts vi av en blänkande svart och mäktig Rolls-Royce Silver Wraith från 1947, med första ägare Torsten Krüger, bror till tändstickskungen Ivar. Ett fynd?
– Varför inte? säger Anna Stephensen och skrattar. Utgångsbudet ligger på samma nivå som en ny Volvo i dag, och då får du tränga ner dig och vännerna i samma baksäte som hela Abba-gänget gjorde på ett berömt skivomslag från 1975.
Auktionsbranschen är trendkänslig, priser går upp och ner. Men med åtminstone lite kunskap i botten är det möjligt att göra fynd, enligt Linnéa Holmer, också hon värderingsman (ja, det heter så).
Vi letar vidare efter mer lättplacerade fynd än bilen. Möjligen piedestalen, kanske modellbåten i mahogny, porslinsfåglarna, trattgrammofonen eller en möbel?
– Ska du göra fynd ska du hitta något som marknaden undervärderar, säger Linnea Holmér.
Hon uppmanar oss att vända blicken mot konsten och nickar mot de grafiska bladen. Hon berättar att priserna på kvalitetskonst är rätt låga just nu.
Flera av de grafiska bladen är färggranna och skulle lysa upp vilket vardagsrum som helst. Tjusiga, men har jag råd att buda?
– Det är absolut en fördom att det är dyrt att handla konst på auktioner. Den villfarelsen sprids av de stora auktionshusen som vill vara exklusiva, säger Linnea Holmér.
Vi fastnar för en nonfigurativ skapelse, numrerad och signerad, med utgångspriset 1 000 kronor.
– Men auktionen närmar sig slutet och högsta bud ligger på två hundralappar. En annan trend jag ser komma är intresset för fotografisk konst. Och det är fortfarande lite pengar där.
Vår fyndjakt fortsätter. Vi ser mycket grönt: gröna möbler, en grön piedestal och grönt porslin.
– Du har faktiskt upptäckt en trend, säger Linnea Holmér. Den gröna inredningstrenden lyftes fram på branschmässan Formex alldeles nyligen.
– Annars ska du leta efter det som är hållbart, oavsett färg. Vintage är framtiden.
Linnea Holmér berättar att annat, som till exempel äldre kopparbunkar och kastruller, är svårsålt och att de måste göra en del personer som kommer dit med sina fina saker besvikna.
– Större skänkar, byråer och skåp är närmast osäljbara just nu. Det är riktigt hemskt. Gedigna hantverk ska inte slängas, de håller i hundratals år och helt säkert kommer de att bli efterfrågade igen, säger hon.
Men hur är det med mässingsstakarna från det insomnade bruket på hemmaplan i Grillby eller konkurrenten i närliggande Skultuna?
– Mässing, gärna i kombination med marmor, är alltid gångbart när det gäller inredning. Dessutom har efterfrågan på mässing rent allmänt höjts under några år, låt vara från en rätt låg nivå. Det är ändå ett gott exempel på att det mesta går i cykler, säger Anna Stephensen.
– Men att fylla sitt hem med unika föremål, oavsett om de handlats på auktion eller hittats på mormors vind, är en trend i sig. Det behöver inte vara dyra saker, bara du tycker om dem. Spretigt, javisst, men det är ditt hem och det är du som ska trivas där!