"Jag är lite av en Bålstapatriot"

746 är ett av Bålstas mest kändas byggföretag. Just nu bygger man utanför Åbergs museum.

Bålsta 13 november 2019 20:11

På Danavägen i centrala Bålsta ligger 746, ett av ortens mest kända byggföretag. I regi av Anders Hedlund har 746 byggt fastigheter över hela orten, men med störst fokus på Lycke bo, Humlan och i nuläget Musse bo. 

Företaget startades 2007 av Anders Hedlund och har under åren gjort sig allt mer etablerat i Bålsta. Det hela startade med att Anders, som hela sitt liv har haft intresse inom byggbranschen, byggde två hus.

– Jag har alltid varit intresserad av byggnation. Det började med de där två husen och sedan bar det av på den banan, säger han.

– Innan jag började med 746 jobbade jag som elektriker hos Elman i 16 år och dessutom två år som arbetsledare på företaget Översta Våningen, som inredde vindsvåningar i Stockholm.

Tillsammans med sin fru Eli Hedlund leder Anders 746 som består av åtta olika bolag, där byggverksamheten bara är en del.

– Varje område vi har byggt är ju ett eget bolag. Det blir Elis jobb att sköta kontakten med hyresgästerna medan jag fokuserar på byggverksamheten, säger Anders Hedlund.

51-årige Anders har hela sitt liv varit engagerad i Bålsta och är glad över att få jobba med att utveckla orten.

–  Man lever ju med Bålsta. Jag är lite av en Bålstapatriot. 746 är ett företag som jobbar med Håbo kommun och som strävar efter att behålla småstadskänslan.

– Det finns inga planer på att jobba utanför Håbo kommun. Det behövs hyresbostäder här, just nu har vi 42 hyresgäster, men håller på att utöka med 28 till.

Hur ser företagskonkurrensen ut i Håbo kommun?

– Vi har aldrig haft en riktig konkurrens i Bålsta. Det brukar snarare ske olika samarbeten. Vi vill jobba med lokala företag, vilket också hjälper oss att behålla den lokala känslan, säger Anders Hedlund.

Det senaste projektet är kallat Musse bo, passande då det ligger bredvid Åbergs museum. 746 bygger sina bostäder i moduler, de förbereder så mycket jobb som möjligt i sin fabrikslokal som även den ligger på Danavägen.

– Sedan kör vi ut allt till byggnadsplatserna, säger Anders Hedlund.

Musse bo är tänkt att vara klart till sommaren 2020 och vid tid för intervjun hade precis takbjälkarna anlänt.

2018 var 746 nominerat till årets Gasell, som ges ut av Dagens Industri, men slutade till slut på en tredjeplats i Uppsala län. 

– Det visade ändå att vi gör något bra. Vi var mest glada över att bli nominerade, säger Anders Hedlund.

Finns det planer på att utöka företaget?

– Det är ganska svårt att höja sig till nästa nivå. Det är snarare viktigare för oss att hålla oss på en jämn nivå. Vi vill hellre se oss som ett stabilt företag, säger Anders Hedlund.

– Just nu har vi 14 fast anställda. När det sedan toppar hyr vi in personal. Vi vill inte behöva sparka folk.

Namnet 746 är en hyllning till företagets hemort. Det är nämligen inledningen på Bålstas postnummer.

– Det var ganska svårt att hitta ett bra namn, men i slutändan föll det sig naturligt att det skulle vara 746, säger Anders Hedlund.

Vad är det bästa med Bålsta?

– Man säger att Bålsta är hjärtat i Mälardalen. Det är en liten ort som är nära till allt. Sedan känner man ju mycket folk här. Jag trivs bra här.

Anders Hedlund

Ålder: 51 år

Familj: Frun Eli och två barn

Hobby: Padel, gym, golf, resor och skidåkning.

Aktuell med: Hans byggföretag jobbar på 28 bostäder ute vid Åbergs museum.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa