Höga krav och ständig rädsla

Experter har inga entydiga svar på varför fler unga mår dåligt. Många bär dock på en oro för att inte räcka till och en ständig rädsla.

Bålsta2017-08-25 11:05

Amanda Saarhus, Ellen Gangfors, Elin Hedenskog, Cornelia Englund och Moa Björninger går alla på Jan Fridegårdsgymnasiet i Bålsta. De är inte alls förvånade över resultatet av undersökningen. De nickar jakande när jag frågar om de tror att det verkligen är så att allt fler unga, framförallt tjejer, mår dåligt psykiskt dåligt, upplever oro och nedstämdhet.

Varför det är så är inte lika enkelt att svara på, men det finns mycket i vardagen som bidrar.

– Det är mycket högre krav på tjejer än killar rent allmänt, säger Cornelia Englund, som nyss har börjat på gymnasiet.

– Ta betyg till exempel. Om killar inte har så bra betyg så gör det inte så mycket men om en tjej har dåliga betyg blir hon sedd som dum och kallad korkad, säger Amanda Saarhus.

Hon går i årskurs 3 tillsammans med Elin Hedenskog. De var därmed båda med och besvarade den stora enkäten i undersökningen Liv och hälsa ung 2017 för Uppsala region.

En annan stor orosfaktor är den otrygghet i samhället som terrordåd och våldsbrott leder till.

– Man är alltid livrädd var man än är. När man är ute är man hela tiden rädd för att det ska komma någon kille och överfalla en, säger Elin Hedenskog.

Pressen att prestera, oron och rädslan för allt som händer både när och fjärran finns här och nu. Tjejerna verkar tycka att det är tillräckligt, för alla ser väldigt tveksamma ut när de får frågan om framtiden också är något som de bekymrar sig för.

– Nej, jag tänker inte så mycket på det, jag lever i nuet, säger Elin Hedenskog och får medhåll från de övriga.

Birgitta Liinamaa

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om