Besattheten började i väldigt unga år med deckarberättelser, som tvillingdeckarna av Sivar Ahlrud. Det växlade upp ytterligare en nivå till Arthur Conan Doyles böcker om Sherlock Holmes.
I de olika Sherlock Holmes-sällskap som finns runt om i världen möttes den unge Mattias Boström av såväl finess, seriositet som mycket humor i sällskapens efterforskningar och utbyten om den berömda detektivens leverne.
– När man läser Sherlock Holmes-berättelserna flera gånger upptäcker man att det finns logiska luckor i dem, som att Doktor Watsons skottskada flyttar sig från axeln till benet, berättar Mattias Boström.
Sådana felande detaljer fascinerar och fascinerade Mattias Boström. Han ger ett annat exempel. Om man tar de 60 berättelser som Doyle skrev i kronologisk ordning pendlar Watson på ett ologiskt sätt i tiden från att vara gift till ogift och sedan gift på nytt. Författaren skrev sina böcker väldigt snabbt, vilket ibland avspeglar sig i felande detaljer.
– Den där kvasiakademiska leken som Sherlock Holmes-sällskapen ägnade sig åt roade mig mycket och passade mitt nördiga tonårsjag, säger Mattias Boström.
Utvecklingen och förändringen av Sherlock Holmes har skett med populärkulturens hjälp under 130 år.
– Klichébilden av Sherlock Holmes stämmer inte alltid så bra överens med originalet i Doyles böcker, säger han.
Den böjda pipan och mössan/hatten (deerstalkern) tillkom när skådespelaren William Gillette satte upp pjäsen "Sherlock Holmes" i USA 1899. Profilen med mössan och pipan har blivit en världsvid symbol för Sherlock Holmes och detektiver i största allmänhet.
– På 1890-talet var det ingen som gick med en sådan jaktmössa, en deerstalker, inne i en stad som London.
– Citatet "elementärt, min käre Watson" finns inte heller i originalberättelserna.
Mycket talar för att även dessa bevingade ord härrör från den populära pjäsen kring sekelskiftet.
2013 kom Mattias Boströms uppmärksammade bok "Från Holmes till Sherlock" ut. Den fick Svenska Deckarakademiens pris för årets bästa fackbok. 2018 var boken dessutom nominerad till prestigefyllda Edgar Awards. Han vill se boken som en lättillgänglig beskrivning av hur en litterär figur har förändrats och fortfarande fascinerar 130 år efter sin skapelse.
– Jag skrev inte en bok för Sherlock Holmes-entusiaster. Jag skrev en bok för vem som helst som är intresserad av populärkulturen från 1890-talet till idag, säger Mattias Boström.
På onsdag kväll föreläser han på biblioteket i Bålsta.
– Det känns stort att få framträda på hemmaplan.