Lilla Astrid är ett år och fyra månader och har gått på inskolning på paviljongen Ödlan, som ingår i Gröna Dalens förskola.
Astrids föräldrar: Jonas och Ida Grossman, är mycket missnöjda med miljön som de och Astrid har mötts av inne i paviljongen. Framförallt tycker de att det är för litet. De beskriver rummet där barnen huvudsakligen ska vistas som ungefär 45 kvadratmeter stort, avdelat med ett litet rum i rummet där barnen ska kunna sova. Ett separat matrum har också iordningställts. Sedan finns ytterligare ett litet rum för vila etcetera.
När Astrid började skolas in för några veckor sedan saknades till och med möbler. Förseningen av möblerna har förklarats med att pedagogerna ville ha en annan sorts möbler.
Jonas Grossman tycker att mycket i det här fallet känns mer som förvaring än som förskola.
– Man har inte ens lokalerna färdiga och så säger man ja till 20 barn. Det är en snabblösning. Man måste ha mer framförhållning när det handlar om barn, säger han.
Föräldrarna är noggranna med att påpeka att de tycker att den pedagogiska personalen är bra på förskolan. Det är barnens och pedagogernas arbetsmiljö som de är missnöjda med.
– Personalen är vi jättenöjda med. Astrid tyr sig till dem och trivs, säger Ida Grossman.
På sätt och vis känner de sig lite lurade av Håbo kommun. De hade haft kontakt med en dagbarnvårdare (dagmamma) i samma veva som de fick erbjudande om en plats på Ödlan.
– Vi hade bara några dagar på oss för att tacka ja. Samtidigt tyckte vi att det var svårt att tacka ja till något som vi inte hade sett, berättar Ida Grossman.
Men de tyckte att uppgifterna om Gröna Dalens förskola på kommunens hemsida såg väldigt bra ut. De kände sig dessutom mer eller mindre tvungna att tacka ja, annars skulle det dröja fyra månader innan nästa erbjudande.
– Nu ångrar vi bittert att vi inte tog dagmamman, säger Ida Grossman.
En annan brist är att det saknas utegård. Med tanke på det tycker föräldrarna att man borde ha satsat extra mycket på miljön inne i paviljongen.