Fem års sjunkande rankning och upplevd försämring i kommunen skulle brytas.
Bålstabor från olika intresseområden möttes i nio dialogmöten under året. Hundratals åsikter kokades ihop till ett 50-tal problem som blev sex områden att fokusera på.
Projektet, eller snarare processen som Lars-Erik Sandhgren, Håbo marknads AB:s vd, hellre väljer att beskriva det, har nu nått sitt första mål.
En rapport har presenterats för kommunstyrelsen och marknadsbolaget har diskuterat frågan på senaste styrelsemötet.
Enligt Lars-Erik Sandhgren var det en lyckad process.
– Den positiva spiralen är redan i gång, säger han.
Satsningen döptes till "Tillsammans mot 4,0". Namnet anspelar på det sammanvägda index i Svenskt näringslivs rankning som de främsta kommunerna brukar nå upp till.
En av de sex viktigaste punkterna man kom fram till är att ta tillvara på Håbo kommuns unika läge.
– Jag får samtal nästan varje vecka från stora nationella aktörer som vill etablera sig i kommunen, säger Lars-Erik Sandhgren och fortsätter:
– Läget för logistikföretagen kan inte vara bättre än här med en starkt växande e-handel.
Vid sidan av läget rankades behovet av att skapa en Håboanda, upplevelsen av ett gott näringslivsklimat, tillväxt genom attraktiv samhällsplanering och infrastruktur, ett gott samtalsklimat och förutsättningar för samverkan, utbildning, utveckling och kompetensförsörjning som de viktigaste punkterna.
Vad tycker du var det viktigaste som kom fram under den här processen?
– Att vi kan börja prata med varandra, att möta Håboborna som är våra uppdragsgivare, säger Lars-Erik Sandhgren.
Han menar att alla sex områden hänger ihop, men han upplever att det finns en politisk enighet om att arbetet ska fortsätta oavsett vilka politiker som bildar majoritet efter valet, inte minst vikten av att ha detaljplanerad mark.
Just bristen på politisk samsyn, gemensam målbild, politisk vilja och en politisk handlingsförlamning var problem som lyftes under vinterhalvårets möten.
Det resulterade i att kommunen skrev en egen nyhet om enigheten mellan M och S på sin hemsida i mitten av februari: "Näringslivsfrågan är viktigare än partifärg. Oavsett valutgången i höst ska näringslivsklimatet lyftas".
Lars-Erik Sandhgren menar att man behöver ett visst tålamod.
– Jag har sagt att ge mig fyra år, inte för att det är just en mandatperiod, utan för att fyra år är en rimlig tid för den här processen.