Något senare sökte han en ledig tjänst som pressfotograf i Kiruna.
– När jag fick tjänsten så fick jag titta på kartan var Kiruna låg. Jag hade ingen aning om det när jag sökte, berättar han.
I och med det var Gert Stertmans karriär inom pressen inledd. Han var fotograf till att börja med men sedan även skrivande journalist och chef, bland annat biträdande chef för nattredaktionen på Arbetarbladet och senare också chefredaktör för Enköpings-Posten.
Till Enköpings-Posten kom han på 70-talet, som redaktör på lokalredaktionen i Kungsängen.
När han köpte den stora villan på Ullevivägen, där han bor än i dag, inhystes EP:s lokalredaktion för Upplands-Bro och Bålsta i villans källare.
– Där, i vår tvättstuga, satt Anna Lind och skrev när hon jobbade här, minns han.
Vid sidan om den mördade utrikesminisitern hade han hjälp med lokalbevakningen i villan av fler unga förmågor, bland andra EP:s tidigare chefredaktör Thomas Andersson och Anders Liljestrand, som finns kvar på EP än i dag.
1978 gjorde han ett inhopp på centralredaktionen.
– Det var Gunnar Svärd som ville att jag skulle efterträda honom som chefredaktör när han slutade. Men jag är ingen chef. Det var inte heller lätt att byta sida vid förhandlingsbordet när det skulle förhandlas löner, säger han.
Efter det inhoppet återgick han till lokala nyheter. Villakällaren byttes i slutet av 80-talet mot riktiga kontorslokaler i ett hus på Stockholmsvägen och redaktionen utökades med två nya heltidstjänster och en annonsförsäljare, en era som dock inte varade längre än några år.
På den tiden hade Gert hunnit lära känna många lokala politiker så väl att han ibland kunde citera dem utan att prata med dem.
– De sa ju alltid samma sak, år efter år, säger han med ett gott skratt när jag påminner honom om det.
– Det var ett roligt jobb, det hände så mycket hela tiden. När Bålsta centrum byggdes döpte jag det till Valhall, en hall med valmöjligheter, och samtidigt en anknytning till vikingatiden som det finns mycket spår av här, säger han.