Nu är algblomningen över – för den här gången

Alstabadet strax utanför Örsundsbro fick under förra veckan algblomning i vattnet. Avrådan från bad har gällt sedan dess. Under måndagen fanns ingen synlig algblomning kvar och skyltarna med badavrådan tas ner.

Algblomning kontrolleras vid baden i Enköpings kommun av Sofia Östlund.

Algblomning kontrolleras vid baden i Enköpings kommun av Sofia Östlund.

Foto: Sofia Östlund/Anette Östlund

Badvatten2024-07-08 12:36

Under de senaste tre veckorna har Enköpings badplatser avlöst varandra med algblomning och badavrådan från kommunen. Förra onsdagen drabbades Alstabadet, men nu är algblomningen över – för denna gång.

– Jag ser ingen algblomning, så skyltarna försvinner idag, säger Sofia Östlund, som är ansvarig för att kontrollera Alsta, Nylada och Koffsans vatten.

undefined
Alstabadet vid Örsundsbro. De stora träden, popplar, runt badet har tagits ned.

Sofia Östlund gör en så kallad okulär besktning, en besiktning med blotta ögat, där hon ser om vattnet är av dålig kvalitet och avgör om det är lämpligt att bada i eller inte.

I de fall då vattnet är av dålig kvalitet så kontrolleras badplatsen varje dag efter det, tills kommunen kan meddela att det är fritt fram att bada igen. Det kan verka som att det varit ovanligt mycket algblomning i år, men Sofia Östlund menar att det är normala nivåer och likt tidigare år.

– Det har varit normalt. Dock var det ganska tidigt i år, för att det var så varmt så tidigt i sommar. Nu får vi se hur resten av badsäsongen utvecklar sig, säger hon.

Varför badavrådan? Hur kan en människa påverkas av algblomning?

– Om du skulle råka svälja lite vatten kan man bli riktigt sjuk, sen är det inte alla som reagerar på det. Jag själv har blivit väldigt magsjuk efter att ha råkat svälja lite vatten. Man kan bli riktigt sjuk i magsjuka om man sväljer vatten med algblomning. Jag var riktigt dålig i två veckor, säger Sofia Östlund.

Algblomning

Algblomning uppkommer när vissa alger eller bakterier förökar sig i för stora mängder. Algblomning förekommer i alla sorters vatten; i hav, sjö och vattendrag i Sverige. Algerna blommar vanligtvis nära vattenytan, då solljuset är starkast där. 

Algblomningar kan ge människor som vistas i vatten med algblomning hudirritation och kan drabba barn och husdjur allra värst. Badavrådan lämnas därför för att människor ska undvika att bada och därmed minska risken att få i sig vattnet.

Ibland påverkar algblomningen även fiskbeståndet. Algblomning kan orsaka fiskdödlighet, på grund av de toxiner eller de låga syreshalterna som finns i vattnet när algblomningen ruttnar.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten & SMHI

Karta: Enköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!