Vafab vill inte ha plastlocken kvar: "Slit bort dem och släng"

"Det ska vara lätt att göra rätt" säger Eva Favaro, avdelningschef på Vafabmiljö, om den nya plastkorkslagen som trädde i kraft den 2 juli. För källsorteringen skull så gör konsumenten rätt i att slita bort locket och slänga det som plast.

Alla läskflaskor och vattenflaskor i drickeskylarna i butiker, mackar och övriga återförsäljare ska under året få nya fasta lock.

Alla läskflaskor och vattenflaskor i drickeskylarna i butiker, mackar och övriga återförsäljare ska under året få nya fasta lock.

Foto: Paulina Sörlin

Avfallshantering2024-07-08 05:00

Hon menar att det direktivet inte ska komplicera och göra det ännu mer jobbigt för svenskar att källsortera korrekt. Snarare tvärtom.

– Vi återvinner redan i högre utsträckning än andra länder. EU-direktivet säger att det är okej att låta korken sitta kvar även på en pappersförpackning. Men, vi tycker, för återvinningens skull att dra loss korken och lägga den separat i plaståtervinningen är bäst, då blir korken till ny plast, säger hon.

Det är nedskräpning kontra återvinning som ligger till grund för EU-direktivet som nu blir verklighet i Sverige.

– Istället för att låta korken vara kvar på förpackningen, släng den istället. Då plastkorken förbränns om den slängs tillsammans med pappersförpackningen. Det känns ju onödigt. Det är inte återvinning! Då eldas det upp och det tycker vi är en dålig idé, säger Eva Favaro.

Hela anledningen bakom till att det kommer nya specifika direktiv är just för att minska nedskräpningen.

– Det är på grund av mycket lagstiftning som återvinningen ska öka, säger Eva Favaro.

När jag pantar låter jag alltid locket sitta kvar. Gör jag fel då?

– Nja, jag tror många gör det. Vi vill inte förbränna plast.Så mycket som det går ska återvinnas. Undividerna har ett stort ansvar att sortera, men producenterna behöver underlätta så det blir rätt redan från början, säger hon.

Nya lagen om engångsplast

Från och med den 3 juli 2024 måste korkarna sitta fast på dryckesflaskor, mjölkö- och juicekartonger. Det grundar sig i ett nytt EU-direktiv som ska minska nedskräpningen i Europa och förhindra att plast hamnar i naturen.

Lagen säger att korkarna på plastflaskor, kartonger och tetrapak som innehåller drycker måste sitta fast under hela förpackningens användning. 

Värt att nämna är att de fastsittande korkar som nu återfinns ute i matbutiker, på bensinstationer och i andra delar av handeln, är första generationens korkar. De kommer utvecklas med tiden och bli ännu enklare att använda, meddelar Håll Sverige Rent i ett pressmeddelande.

Källa: Håll Sverige Rent

Karta: Enköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!