"Jag kokar" – får betala för att slänga privata sopor

Stanislav Arih är upprörd över att han måste betala på Återbruket Enköping när han slänger privata sopor med den enda bilen han har – sin tjänstebil.

Återbruket Enköping har öppet för både privatpersoner och företag. Från 1 mars sänds en faktura ut en gång i månaden till företagare som slängt skräp, om de har en registrerad lätt lastbil på bilens registreringsskylt.

Återbruket Enköping har öppet för både privatpersoner och företag. Från 1 mars sänds en faktura ut en gång i månaden till företagare som slängt skräp, om de har en registrerad lätt lastbil på bilens registreringsskylt.

Foto: Ellen Lewerin

Avfallshantering2024-01-27 05:00

En sensor vid infarten till Återbruket Enköping läser av registreringsskyltar. Och alla registrerade företagsbilar som är lätt lastbil eller större får från och med den 1 mars en faktura när de slänger sopor. Oavsett mängd skräp kostar det 400 kronor plus moms. Varje besök.

– Jag kokar. Åker du med lätt lastbil som är en tjänstebil, men kommer dit som privatperson så åker du på 400 kronor. De har sagt till mig att det finns ingen lösning, säger Stanislav Arih, företagare i Svallby sydost om Enköping.

Han har byggt ett hus där han bor och har varit noga med hur han ska källsortera och hantera sina privata sopor. 

undefined
"Jag kokar. Åker du med lätt lastbil som är en tjänstebil, men kommer dit som privatperson så åker du på 400 kronor" säger Stanislav Arih.

– Hur ska jag göra när jag åker och lämnar mina egna sopor? De har inget system för det här idag. Jag kan inte slänga mina sopor på Återbruket. Dessutom kommer de ta bort alla de här stationerna som finns ute i samhället.

Eftersom han bor själv finns det ingen annan bil i hushållet. Och sin tjänstebil kan han köra med privat. Han tycker det känns onödigt att äga två bilar.

– Jag har haft diskussioner senast häromdagen över telefon med Vafab. Det har ju kokat i mig. Jag har pratat med dem i Enköping, Västerås och centralt. Och jag får bara till svar att nej det finns ingen lösning. De säger att det får mitt företag betala. Men så kan de ju inte säga. Jag ska ju inte få betala när jag slänger privata sopor.

På Vafabmiljö känner de till att förändringen väckt upprörda känslor.

– Det är svårt för oss att avgöra vilken roll som sitter bakom ratten, när de besöker oss, säger Ludvig Ericsson, enhetschef på Vafabmiljö.

Han menar att det är beslutat att de här bilarna ska debiteras, oavsett tidpunkt.

undefined
Ludvig Ericsson, enhetschef VafabMiljö.

Så det finns ingen möjlighet att se över en lösning för de som upplever att det känns orimligt?

– Vi har tittat på olika alternativ. Om det skulle gå att hitta någon form av undantag eller lättnad, men inte lyckats landa i en bra lösning ännu. I dagsläget är svaret nej. Men vi har frågan med oss.

Stanislav Arih tycker att det mest primära borde vara att Vafabmiljö ska ha som uppdrag att samla in så mycket sopor som möjligt och inte tjäna pengar.

– Jag är inte arg, jag tycker bara att det är så korkat. Jag tycker de har misslyckats totalt för de har glömt bort det primära målet – ta hand om våra resurser. Och det gör man inte nu. Här verkar pengarna vara målet, istället för att se hur man ska få in mer sopor som är källsorterade?

undefined
Återbruket säger att de inte vet hur de ska lösa undantag från från avgiften på 400 kronor per besök, när någon kommer med privata sopor med färdas i en tjänstebil som är registrerad som lätt lastbil.

Han är också oroad över att fler kommer dumpa sopor i naturen.

– Om jag får sopor på min mark och skog klassas det som miljöfarligt avfall. Jag får inte ta bort det hur som helst. Då ska jag anlita folk som ska göra det sen.

Ludvig Ericsson säger att de gjort undersökningar angående risken för fler dumpade sopor. Men att det inte finns tecken på att det skulle ha ökat hos andra aktörer som redan använder avläsning av registreringsskyltar eller taggar. Liknande system har funnits sedan 2016 runt om i landet.

– Vi har miljön i fokus. De kostnader som finns är kopplade till att ta hand om avfallet. Återbruket finansieras idag dels av hushållen, genom att man betalar för sina soptunnor. Och finansieras av företagen och de årskort som funnits. Men hälften av företagen betalade inte för sin del. Det gör indirekt att hushållskunderna behöver gå in och betala företagens avfallshantering. Och enligt lagen är den typen av upplägg inte ok. Vi har inte infört avgiften för att tjäna pengar, säger Ludvig Ericsson.

Återbruk

Vafabmiljö har 18 återbruk i 12 kommuner. Alla dessa kommer ta betalt av företagskunder på samma sätt som införs i Enköping.

I Sverige finns cirka 400 återbruk/återvinningscentraler. Ungefär hälften av dessa tar redan betalt av företag på liknande sätt.

Det nya systemet på Återbruket Enköping innebär att bilens registreringsskylt blir avläst när man åker in på området. Är det en tjänstebil som är registrerad som minst lätt lastbil, så kostar det 400 kronor plus moms varje gång. Faktura sänds ut en gång i månaden. Från årsskiftet har registreringar skett men det har varit kostnadsfritt. Från 1 mars börjar avgiften att gälla.

System med taggar, passerkort, kuponger, bommar och avläsning av registreringsskyltar som är förenade med en avgift har successivt utökats senaste åren. De första återbruken började införa detta redan 2016.

Några exempel på avgifter:

Hos Stockholm vatten och avfall kostar det 720 kronor plus moms. Då får inte farligt avfall lämnas, vilket är möjligt på Återbruket Enköping där avgiften är 400 kronor plus moms.

På återbruket i Avesta kostar varje besök 375 kronor plus moms.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!