Idag ansvarar förpackningsproducenterna för insamling av förpackningsavfall. Men från och med årsskiftet är det kommunerna som tar över ansvaret för återvinningscentralerna. Enköpings kommun, tillsammans med flera andra kommuner, sköter avfallshantering genom kommunalförbundet VafabMiljö.
– Vi tycker att det är fantastiskt bra att vi får ett helhetsansvar, säger Anna Malmström, avfallsstrateg på VafabMiljö.
Ansvarsförflyttningen är en del av en större förändring där förpackningsinsamlingen ska förflyttas till hushållen. Då kommer det nuvarande systemet med återvinningsstationer och återvinningscentral förändras.
– Många av stationerna kommer tas bort, en del kommer omvandlas till insamlingsplatser för skrymmande sällanförpackningar, exempelvis lådan till en ny TV-apparat. Det kommer också gå att lämna på Annelund.
Anna Malmström beskriver det som en stor förändring, men som privatperson är det främst nästa fas som kommer märkas.
Från och med år 2027 ska alla hushåll ha fastighetsnära insamling. I praktiken betyder det att alla ska kunna sortera förpackningar hemma, som man idag kan göra med matavfall och restavfall. Den nya sorteringen ska inkludera metall-, glas-, och plastförpackningar, och tidningar.
För att detta ska fungera praktiskt måste alla soptunnor bytas ut mot nya. De nya tunnorna kommer ha två fack med en avskiljande vägg. Den ena soptunnan kommer vara för restavfall och matavfall, den kommer tömmas varannan vecka. Den andra tunnan är till för papper och plastinsamling. Ett tredje småkärl kommer finnas för glas, metall och tidningar.
Tunnorna kommer dessutom vara lite större, men några exakta mått finns det inte än.
De gamla soptunnorna kommer säljas, det finns en marknad för dem utomlands.
Under våren kommer 150 hushåll få prova på det nya systemet. Hushållen kommer väljas i tre olika boendesituationer; kedjehus, villor, och landsbygd. Men när resterande hushåll får de nya tunnorna är inte bestämt än.
– Det kommer ett direktionsbeslut i juni om soptunnor. Övergången kommer ske gradvis, område för område.
Idag har ungefär hälften av Enköpings dryga 10 000 flerbostadshus fastighetsnära insamling. Utöver dem finns det ungefär 13 000 hushåll med egna soptunnor.
Vad kostar det att köpa in de nya tunnorna?
– Det kommer fortsatt vara förpackningsproducenterna som betalar för insamlingen och allt kommer gå ihop på lång sikt.