Under förra året räddade Martin & Serveras lager, i Stenvretens industriområde, hundrasextiofem ton mat från att slängas, genom utförsäljning till reducerat pris. Logistikföretaget skänkte nitton och ett halvt ton till Stadsmissionen i Västerås och Uppsala.
I Enköpingslagrets lokaler åker lagerarbetare kors och tvärs för att flytta lådor. Kylvaror har staplats på varandra i höga hyllor och det är några grader i luften. Produktionsledaren Rebecka Ågren, plockar upp ett paket och berättar att grädden går ut om tre dagar.
– Den kan fortfarande användas av den som är snabb med sin beställning.
Pernilla Petterson, som jobbar med varuvård, granskar varje morgon om det finns mat som snart blir gammal. Om hon hittar avvikelser kontaktas produktägaren. Denna bestämmer om varorna ska säljas till billigare pris eller doneras till välgörenhet. Maten registreras i det elektroniska systemet som infördes förra året. Här kan kunderna se vad som finns att köpa och direkt göra en beställning. Eftersom kunderna kan agera snabbare än tidigare har man kunnat öka försäljningen. Fler produkter med kort utgångsdatum hamnar nu hos köpare istället för på soptippen.
Stefan Käll, produktionschef på Enköpingslagret, menar att utvecklingen mot mindre matsvinn också är en följd av kundernas förändrade förhållningssätt.
– Förr var man mer noga med att köpa produkter med fem till sex dagar kvar till utgångsdatum. Nu har till exempel skolor lärt sig hur man ska organisera snabba beställningar och fort laga maten som köps in. Det är A och O för att det ska slängas mindre mat på samhällsnivå, säger han.
Stefan Käll berättar att man även har fått bättre koll på sitt interna svinn. Det handlar exempelvis om reklamation av varor och känsliga artiklar, som går sönder vid transporten och hanteringen. På Martin & Servera har man en daglig uppföljning där man går igenom hur mycket som gått förlorat i produkthanteringen och varför. Uppföljningen sker på alla nivåer av organisationen och gör att man kan minska matförlusten på sikt.
Även systemet "Pick by voice" har dragit ett strå till stacken. Genom det får de hörlursförsedda arbetarna, på lagergolvet, veta vilka varor som ska plockas. Det minskar felen i varuhanteringsprocessen.
Stefan Käll hoppas att andra aktörer kan inspireras av effektiviseringarna och hoppa på tåget mot mindre matsvinn.