2019 ökade e-handeln med tio miljarder kronor i Sverige. Totalt handlades det för åttiosju miljarder, via nätet, berättar Carl-Fredrik Teder som är detaljhandelsanalytiker på PostNord.
Tidningen har gjort en egen liten undersökning om onlinehandel. Vi frågade 25 personer, bara tre av dem uppger att de aldrig näthandlar. Zena Said är inte en av dem.
– Jag köper nästan allting online. Unga människor vill ha saker snabbt. Vi har inte så mycket tålamod. När man beställer saker via nätet kan man få expressleverans, säger hon.
Zena Said tycker att det är lättare att jämföra priser på internet.
– Det är svårt att besöka alla butiker och se vad saker kostar på olika ställen. Jag kommer från Stockholm, där det är lätt att ta sig till många affärer under kort tid. Men Enköping är en liten stad där det inte finns så stort utbud.
Postnord gör med jämna mellanrum en e-barometer om den svenska detaljhanden, tillsammans med Svensk Digital Handel och HUI research. Den bygger på konsumentundersökningar och en företagsundersökning. Många av företagen uppger att majoriteten av deras kunder handlar direkt i telefonen, berättar Carl-Fredrik Teder.
Zena Said är en av Enköpingsborna som handlar från mobilen.
– Man kan göra det var som helst och när som helst. Jag gör det på tåget och på rasten. Ibland handlar jag hemifrån mitt i natten.
Produkterna som ökade mest via förra årets e-handel var kläder och skor, berättar Carl-Fredrik Teder. Även Enköpingsbor vänder sig till nätet för denna typ av varor.
– Det finns inte så många skoaffärer i Enköping men på internet kan man hitta det mesta. Jag nätshoppar också hudvårdsprodukter, säger Nadia Chowdhury.
Gitte Jensen Laallam och Omar Laallam e-handlar ofta, både kläder och leksaker till barnen.
– Det är praktiskt att slippa gå till butiken och leta efter något som kanske inte ens finns, säger Gitte.
Omar uppskattar när man kan läsa recensioner om de produkter man beställer.
– Många gånger får jag tips, via hemsidor, på sådant som jag inte själv hade tänkt på. Om man handlar i en vanlig butik står man där själv med varan och säljaren är inte så objektiv.
Gun Sand håller sig till de affärer som man kan besöka fysiskt.
– Det är så trevligt att gå runt på stan. När jag handlar kläder har jag chansen att prova dem innan jag betalar och man kan känna på materialet. Om man beställer någonting är varan kanske inte det man tänkt sig.