Läktaren och speakertornet fördröjs

Bygget av en ny läktare och ett speakertorn på Korsängsfältet kommer att bli försenat. Kommunen hann inte bli överens med entreprenören i tid och sedan steg priset. I hopp om att få ner kostnaden ska en ny konkurrensutsättning göras.

En ny läktare och ett nytt speakertorn vid rugbyplanen skjuts framåt ett år.

En ny läktare och ett nytt speakertorn vid rugbyplanen skjuts framåt ett år.

Foto: Anders Liljestrand

Nyheter2022-11-15 12:00

– Vi räknar med att det blir ett års försening, säger Rickars Westlöf, projektchef på kommunens fastighetsavdelning.

För ett år sedan godkändes en budget på 20 miljoner för nytt omklädningsrum, nytt speakertorn och en ny läktare vid Korsängens konstgräsplan. De 20 miljonerna räckte dock bara till omklädningsrummet varvid läktaren och speakertornet lades som en option, en kompletterande beställning, i upphandlingen. Om kommunen fick fram de extra 1,8 miljonerna skulle man kunna anlita den upphandlande entreprenören Byggconctruct även för dessa byggen, utan någon ny konkurrensutsättning. 

I september fick man klartecken av fullmäktige att flytta 2,5 miljoner från andra investeringsobjekt till detta för att pengarna skulle räcka.

Anbudet med optionen gällde i 90 dagar och under den tiden diskuterade man priset med entreprenören, berättar Rickard Westlöf.

– Tyvärr hann vi inte bli överens under den tiden. Och när giltighetstiden för anbudet gått ut hade priset stigit till 2,8 miljoner. Det tyckte vi var helt orimligt.

Så vad händer nu?

– Vi har ramavtal med tre entreprenörer som vi kommer att vända oss till i en förnyad konkurrensutsättning. Vi har en budget på 2,5 miljoner men jag tror inte att det ska behöva bli så dyrt, säger han.

Och om ingen av dem kan ta jobbet?

– Då får vi göra om upphandlingen med ett förenklat förfarande, säger Westlöf.

Ursprungsplanerna var att läktaren och speakertornet skulle stå klara samtidigt som omklädningsrummen, när 2023 års rugbysäsong drar igång. Nu är bedömningen att det tar ytterligare ett år.

Westlöf menar att det också finns en annan aspekt på det hela; den skakiga byggmarknaden.

– Fördelen med att göra det lite senare är att intresset för våra entreprenader börjar bli lite större när bostadsbyggandet går ner. Det är inte bra för Sverige men det är positivt för oss som beställare. Och vi måste hushålla med skattepengarna.

Kari Tapper, ordförande i Enköpings Rugbyklubb, har förståelse för dröjsmålet.

– Vi har en temporär lösning i dag som fungerar. Att i det här läget få en byggtid under säsong utan speakertornslösning och kanske en plan som mer eller mindre är en arbetsplats är heller ingen bra lösning. Då är det bättre att vänta så det blir bra till nästa säsongsstart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!