Håbo förlorar nästan mest av alla

Håbo ser ut att bli en av de största förlorarna när riksdagen senare i år ska rösta igenom det nya systemet för kostnadsutjämning.

Liselotte Grahn Elg (M), kommunstyrelsens ordförande i Håbo, menar att systemet måste göras om i grunden. Hon menar att incitamenten för en kommun att sköta sin ekonomi är obefintliga.

Liselotte Grahn Elg (M), kommunstyrelsens ordförande i Håbo, menar att systemet måste göras om i grunden. Hon menar att incitamenten för en kommun att sköta sin ekonomi är obefintliga.

Foto: Anders Liljestrand

Nyheter2019-10-17 17:00

Att Håbo är "en av de rika som ska ge till de fattiga" är ingen nyhet. Däremot ökar den andel som kommunen ska bidra med till mindre bemedlade kommuner.

I oktober 2018 berättade tidningen om den kommande förändringen första gången. 

Då pekade prognosen på att 16 kommuner i landet får en större ökning och att Håbo skulle tvingas betala cirka tolv miljoner kronor mer. Enligt det förslag som ska röstas igenom i riksdagen, och på torsdagen redovisades i tidningen Dagens samhälle, tappar Håbo istället 22,4 miljoner.

Bara sex kommuner, däribland Uppsala, förlorar mer i förhållande till kommunens storlek.

Tillväxtorter får mindre, socioekonomiskt svaga kommuner mer än i första förslaget. Däremot räknar Håbo med att ta del av ett så kallat införandebidrag som ska lindra effekterna, men under en treårsperiod successivt fasas ut, för de som får betala mer till andra.

Kommunstyrelsens ordförande Liselotte Grahn Elg (M) är ändå kritisk.

– Utjämningssystemet måste reformeras om i grunden och staten ta sitt ansvar, säger hon och fortsätter:

– Incitamenten att sköta kommunens ekonomi är med detta obefintlig, vilket är allvarligt.

Att Håbo skulle få betala mer till andra kommuner var känt när Håboalliansen kom med sitt förslag om skattesänkning med 25 öre.

I sitt budgetförslaget för 2020 räknar den politiska ledningen ändå med att skatteintäkterna ska öka med 45 miljoner kronor. Hela budgeten är på 1,208 miljarder kronor, drygt 40 miljoner mer än 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!