Håkan och Irehn: "Vi hade kunnat ge bort allt vi hade"

För 20 år sedan anordna paret Lindberg en stödgala i Thailand efter tsunamin.
– Man fick inte åka ner egentligen, men vi hade vänner där nere som vi ville hjälpa, säger Håkan Lindberg,

Paret Lindbergs båt som de använde för att visa runt turister och fiske.

Paret Lindbergs båt som de använde för att visa runt turister och fiske.

Foto: Kujay Keita

Nyheter2024-12-26 05:00

Enköpingsborna Håkan och Irehn Lindberg brukar fira jul-och nyår i Thailand, de hade samma planer 2004. Det året bodde de i Uppsala, men i dag bor de ute i Fjärdhundra. Men av någon anledning ändrade de sina planer. När nyheten om tsunamin nådde dem beslutade de sig snabbt för att åka ner för att hjälpa sina vänner. Deras resa blev starten på ett omfattande hjälparbete som fortfarande präglar deras liv. 

– Nu idag minns jag inte ens varför vi ändrade datum men är tacksamma för det. Vi hade tur, säger Irehn Lindberg. 

undefined
"När man tänker tillbaka på det så blir man tårögd kan jag säga för att det känns", säger Håkan Lindberg.

Paret reste först till Bangkok och sedan vidare till Khao Lak, ett område som de besökt många gånger. Thailand är som deras andra hem. Men det som mötte dem denna gång var ofattbart. 

– Det såg ut som ett bombnedslag. Munkarna kunde komma och säga att där borta i den där stora vattensvampen där ligger det tre stycken sa de. Och så pumpade vi ur den och så låg det tre stycken där. Sjukt alltså, säger Håkan Lindberg. 

Under deras vistelse kom en ny tsunamivarning. Paniken var påtaglig. 

– Det kom folk upp som slog på dörren och sa att ni måste ge er iväg på direkten. Som tur hade vi ju bil men folk slängde sig på bilen för att också komma iväg. 

undefined
Håkan Lindberg.

Håkan och Irehn Lindberg hade en båt i fiskebyn Baan Nam Kem utanför Khao Lak. De använde den vanligtvis för att ta med turister på fisketurer. Paret minns de stora vågorna som svepte in över stranden som de såg på båten, de alla klarade sig och några av turisterna var från Dalarna. Paret och de andra svenskarna var imponerade över den thailändska hjälpsamheten och bestämde sig direkt för att göra något hemma i Sverige för att hjälpa till. 

Efter tragedin kände paret att de måste göra mer. De organiserade insamlingar i Sverige och lyckades fylla flera containrar med kläder, möbler och andra nödvändigheter som skickades till Thailand. Åren därefter åkte de ner mycket för att hjälpa till. 

De anordnade även en insamlingsgala med hjälp av sitt breda kontaktnät. Uppsalabandet Sunliners, Cult Fiction och Blossom Tainton  uppträde och det blev en succé. 

– Vi har aldrig samlat ihop så mycket i Sverige som vi gjorde då i Thailand. Det var helt sjukt alltså. 

– Vi hade kunnat ge bort allt vi hade. Det var helt ofattbart, när man får uppleva det på plats, säger Håkan Lindberg. 

undefined
Paret Lindbergs båt som de använde för att visa runt turister och fiske.

I dag har Khao Lak byggts upp och mycket av förödelsen är osynlig för den som inte vet vad som hände. En polisbåt som sveptes upp av vågorna och landade långt in påland har bevarats som ett museum. För Håkan och Irehn Lindberg är minnena dock lika levande som om det hände igår. 

– Man har inget hjärta kvar om man inte hjälper dem. När man tänker tillbaka på det så blir man tårögd kan jag säga för att det känns.

Paret fortsätter att resa till Thailand och har deltagit i många minnesceremonier genom åren. Än i dag finns det minnesplatser där blommor och bilder lämnas till minne av dem som förlorade sina liv och för de som fortfarande saknas. De planerar på att åka ner denna vinter också. 

– Många brukar fråga oss varför vi alltid åker tillbaks till Thailand och inte åker någon annanstans, men för oss känns inget annat rätt, säger Irehn Lindberg. 

Håkan Lindberg tillägger:

– Hälften av våra hjärtan tillhör Thailand. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!