Ledningen tycker att det nu finns en bra plan

"Jag känner inte riktigt igen den bilden som de anställda ger. Vi vet att där finns utmaningar men det handlar inte främst om arbetsbelastningen. Däremot har det varit konflikter i personalgruppen som har varit svåra och tuffa", säger chefen Anneli Blom.

Anneli Blom, biträdande verksamhetschef för psykiatri samt barn- och ungdomspsykiatrin i Region Uppsala.    Arbetsmiljöproblemen på BUP i Enköping består främst av konflikter i medarbetargruppen, anser hon.

"Man kan inte skylla bristen på reurser på konflikter i arbetsgruppen" tycker sjuksköterskan som har hört av sig till EP.

Anneli Blom, biträdande verksamhetschef för psykiatri samt barn- och ungdomspsykiatrin i Region Uppsala. Arbetsmiljöproblemen på BUP i Enköping består främst av konflikter i medarbetargruppen, anser hon. "Man kan inte skylla bristen på reurser på konflikter i arbetsgruppen" tycker sjuksköterskan som har hört av sig till EP.

Foto: Per Hellgren, Akademiska sjukhuset

Arbetsmiljöfrågor2024-08-20 11:00

Anneli Blom säger vidare att hon har stämt av med avdelningschefen på BUP i Enköping och att de båda inte känner igen det som de anställda berättar för EP.

– Det är inte den bild jag har fått. Jag träffade arbetsgruppen före sommaren. Avdelningschefen och personalgruppen har gjort en handlingsplan. Vi vet att vi har en del att jobba med, men det är inte någon som har sagt upp sig på grund av arbetsbelastning. Och Arbetsmiljöverket tycker att det nu finns en bra plan, säger Anneli Blom, biträdande verksamhetschef för psykiatrin samt barn- och ungdomspsykiatrin i regionen.

Men det kommer ändå signaler om motsatsen. Hur reagerar du på det?

– Att vi måste fortsätta jobba med gruppen. Fortsätta jobba med arbetsmiljön under en längre period. Jobba med känslan av otillräcklighet. Vi i ledningen behöver hjälpa till med den känslan. Stärka gruppen så att de inte känner sig ansvarsbärande för alla patienter.

Men du tycker att läget är under kontroll?

– Ja och jag tycker att medarbetargruppen har ett stort engagemang.

Enligt uppgift från arbetsgruppen så är det inte alltid läkare på plats på BUP i Enköping.

– Det stämmer för det har varit svårt att rekrytera läkare till Enköping. De vill inte gärna pendla. Vi har använt oss av hyrläkare vid vissa tillfällen. Men det finns alltid någon läkare att rådfråga i organisationen, men inte alltid på plats. Så det har varit tufft för personalen.

Skulle problemen gå att lösa med högre bemanning?

– Generellt sett så behövs det mer personal eftersom vi har ett ökat patientantal, men i Enköping är det inte bemanningen som är problemet, utan det är organisationen och den psykosociala arbetsmiljön. Det har varit svårt över tid i Enköpingsgruppen.

Enligt Anneli Blom är det hög belastning på BUP i hela landet, inte enbart i Enköping.

– Men vi har kortat ned väntetiderna i samband med den omorganisation vi gjorde 2023. Vi har kortat tiderna för återbesök och till behandling. Vi har lite längre väntetider i Enköping än i övriga landet, men vi har ändå minskat väntetiderna.

Enligt Anneli Blom har resurserna utökats inom det område hon ansvarar för. Politikerna har visat att de lyssnar, menar hon.

– Eftersom det är ett ökat patientantal så har jag en dialog med politikerna och vi har fått en utökad rambudget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!