Mikael Oscarsson arbetar som maskinförare och driftledare på Yrkesakademin i Enköping. På utbildningen fostras framtida förare av hjullastare och grävmaskiner. I vintras när eleverna skulle ut på praktik märkte Mikael att det gick trögt med att få tag på praktikplatser.
Efter att en elev visat ett gruvföretag som han följde på sociala medier för Mikael föddes en tanke där man kanske skulle se över möjligheterna att fixa en praktikplats på ett gruvbolag.
– Det slutade med att jag lyfte på telefonen och ringde ett samtal till Pajala till ett företag som heter Snells entreprenad och förklarade min situation, säger Mikael Oscarsson och fortsätter:
– Då ville de ta ett teamsmöte för att träffas den vägen. Jag sa: "Det kan vi ha, men jag har en ännu bättre idé, jag kommer upp" Efter det satte vi oss i bilen, säger han.
Efter samtalet till gruvbolaget i Pajala packade Mikael in sig själv och fyra elever in en buss och körde de 120 långa milen upp till Norrbotten för att ge eleverna chansen att träffa gruvbolaget.
Efter en hotellnatt i Haparanda fick eleverna åka vidare upp mot Pajala och träffa gruvbolaget. Ett kortare möte på firmans kontor senare fick de åka ut och se hur maskinarbetet i gruvorna såg ut i praktiken och se de stora gruvmaskinerna som väger mellan 150 och 600 ton.
Resan till Norrbotten är något Mikael pratar länge om, men det han verkar vara allra gladast över är hur det gått för eleverna i slutändan.
– Det som är så häftigt med den klassen som var uppe är att det är den första gruppen där alla lyckades få anställning. I en lågkonjunktur, det är tack vare Norrland, säger Mikael Oscarsson.
Eleverna som utbildas genom Yrkesakademin genomgår en arbetsmarknadsutbildning mot bristyrken på uppdrag av Arbetsförmedlingen. Daniel Strömblad arbetar som arbetsförmedlare och han är mycket positiv till Mikaels initiativ.
– "Micke" har bra koll på branschen lokalt och kände att det var en dipp. Då är det viktigt att vi på utbildningen ser till att det fungerar ändå. Vi har vårt uppdrag där vi måste hitta en lösning för att folk ska kunna slutföra sin utbildning med den praktik som man ska genomföra, men också att de går ut i arbete och inte är bidragsberoende längre, säger Daniel Strömblad.