På Arbetsförmedlingens "Platsbanken" finns i dagsläget 366 annonser med 553 lediga jobb i Enköpings kommun. Samtidigt är 2 338 personer är inskrivna hos Arbetsförmedlingen, som arbetssökande i Enköpings kommun.
I topp av de branscher som söker personal finns hälso- och sjukvård, transport och sälj- och marknadsföring.
– Arbetslösheten har jämfört med samma period förra året sjunkit med fyra och en halv procent. Och lediga jobb har ökat. Bra utveckling. Arbetsmarknaden är god i Enköping men det råder en viss obalans inom vissa branscher, säger Annie Rubensson, enhetschef på Arbetsförmedlingen i Uppsala.
– Inom till exempel administration och ekonomi– där finns många arbetssökanden, men inga jobb alls.
Var finns jobben i Enköping?
–Det finns många lediga jobb inom sälj- och marknadsföring och även transport. Inom hälso- och sjukvård finns det fler lediga jobb än vad det finns sökande, säger Annie Rubensson.
Inom vården krävs ofta undersköterskeutbildning för en anställning. På medicinavdelningen på lasarettet i Enköping anställer de inte vårdbiträden. Det finns färre utbildade undersköterskor än de önskar rekrytera.
– Det har alltid funnits fler jobb än sökanden inom vården. Kanske är omsättningen på personal dessutom lite högre just nu. Sjukvården utmanades under pandemin och den del kanske har valt att omprioritera eller utbilda sig mer, säger Liz Gref, biträdande verksamhetschef på medicinavdelningen på Enköpings lasarett.
Är det lätt eller svårt att rekrytera vårdpersonal?
– Om alla bara visste vilken riktigt bra arbetsplats vi har skulle kön ringla sig lång utanför. Det är en bra arbetsgivare med anställningstrygghet. Men det är svårt generellt att rekrytera eftersom jobb inom vården fått dåligt rykte. Visst, det är ett tufft jobb. Men det finns så väldigt mycket positivt också. Ett budskap vi försöker nå fram med vid rekrytering, säger Liz Gref.
– Rekrytering är inte lätt men långsiktigt sker förhoppningsvis förändringar. Det har blivit lättare att få de unga som utbildar sig att känna sig redo för hur arbetsplatsen är och därmed stanna när de väl börjar jobba. Vi har till exempel samarbete med Westerlundska gymnasiet där de får komma på studiebesök redan i årskurs 1, säger Madeleine Berglind, avdelningschef Medicinavdelning 1.
Inom transportsektorn finns många lediga tjänster och åkerier är i behov av personal. Här finns det också gott om sökanden men enligt Magnus Berg, vd på TME Transport, är det svårt att matcha jobb med rätt person.
Var ligger utmaningen i att rekrytera rätt personal till transportbranschen?
– Ungefär hälften slutar. Det kan gå allt mellan en vecka och sex månader innan man märker att de helt enkelt inte passar in att köra lastbil. Det behövs personal med rätt kompetens. Det är inte bara att köra lastbil och lossa gods. Det är en livsstil där man måste engagera sig i så mycket runt om. Till exempel lösa problem som uppstår om det sker en krock framför dig och du vet att tidsschemat inte håller för leverans. Hur har man då dialog med kunderna? Och verkligen förstå sig på kundvård och relationer. Kommer man direkt från skolan har man inte fått lära sig detta, för det är svårt att få till praktikplatser på åkerier och då få uppleva verkligheten.
Var ligger enkelheten i att rekrytera?
– Att många vet att det är en framtidsbransch. Varor måste transporteras. Allt fler handlar på nätet och paketen ökar, säger Magnus Berg.