Han jobbar som beställtomte. I år har han fått säga nej till flera förfrågningar för att han är fullbokad. Arbetstiden är obekväm men uppdragen är det bästa han vet.
Var tomte ditt drömjobb när du var liten?
– Jag tänkte väl så här, när jag förlorade min familj, att istället för att vara ensam på julafton så kan jag lika bra göra några andra glada. Istället för att sitta hemma och glo, säger Mattias Norell.
Han gör "tomtningar" i Enköping sedan åtta år tillbaka. I år har han försökt göra om lite för att hinna med så många familjer som möjligt utan stress. En planerad rutt helt enkelt.
– En i timmen gör jag ungefär.
Jultomten har genom historien anlänt till snälla barn på olika sätt. Släde med renar eller via skorstenen. Mattias Norell föredrar att obemärkt cykla till familjerna. Han funderar ändå på om han ska dekorera den med granris i år för att göra den fin.
Vilken entré gör en modern beställtomte?
– Jag försöker göra det så omodernt som jag bara kan. Jag vill ha det som jag själv hade det när jag var liten. Så det blir en upplevelse för barnen när jag kommer genom mörkret ut ur skogen med en lykta i handen. Att de får titta ut genom fönstret och se tomten komma. Det är en känsla jag vill ge dem.
Föräldrarna ställer ut en säck så barnen inte ser den, som han sedan kan hämta och komma en annan väg. Helst då från skogen.
Vad kan gå fel då i tomtebusinessen?
– Ja du, då var jag nära bristningsgränsen den gången det gick fel. Jag glömde en familj! Det var en jag skulle haft mellan tomtningar som jag inte kom på först två timmar senare. Jag tänkte stackars barn som sitter och tålmodigt väntar, värsta ångesten. Så då fick jag stressa lite. Men jag tog mig dit.
Mattias Norell har traditionella röda tomtekläder på sig när han åker runt. Men säger att han inte är så mycket för "finns det några snälla barn":
– Jag tror inte det är så många som tänker på det. Det går bra ändå. Jag är inte så mycket för ho, ho heller.
Några stora pengar gör han inte på sin business. Oftast får han bonus i form av chokladkakor eller annat de ger som tack. Viktigast av allt för honom är att sprida lite glädje.
Finns det fler årstider att haka på?
– Påskharen? Vad kan man vara på midsommar? Näcken? Jag har inte hittat någonting, så håller jag håller mig till tomte. Vem vet hur det ser ut om några år. Då kanske jag har familj och det inte blir lika lätt att komma ifrån heller.