På eftermiddagen den 10 september 2003 begav sig utrikesminister Anna Lindh och hennes väninna Eva Franchell ut från utrikesdepartementet. Det var slutspurt i valrörelsen inför folkomröstningen om Sverige skulle byta valuta till euro. Anna Lindh var Ja-sidans vallokomotiv och skulle medverka i en utfrågning i tv samma kväll.
När väninnorna gick in till NK-varuhuset var deras mål att hitta lämpliga kläder till tv-framträdande.
Inne på damavdelningen blev Anna Lindh plötsligt attackerad av en man med kniv. Hon fick ett flertal knivhugg innan väninnan slog till våldsmannen och attacken avbröts. Den skadade Anna Lindh föll till marken. Gärningsmannen lyckades fly från varuhuset och var försvunnen när polisen anlände.
En intensiv jakt inleddes av ett massivt polisuppbåd. Gärningsmannen hade släppt ifrån sig sin kniv på väg ut ur varuhuset. I en papperskorg hittades även hans keps. Övervakningsbilder visade gärningsmannen iklädd kepsen inne i varuhuset minuterna före överfallet.
Minuterna efter attacken var Anna Lindh fortfarande vid medvetande. Enligt de första rapporterna om händelsen från polisen pekade det mot att hon hade blivit knivskuren i armen och inte var så illa skadad.
När Anna Lindh kom in till Karolinska sjukhuset blev hon omedelbart opererad. Hon drabbades av svåra inre blödningar. Flera av knivhuggen hade tagit i buken.
Klockan 5.29 på morgonen den 11 september dog Anna Lindh.
Regeringen kallade till presskonferens senare på morgonen. En märkbart tagen och rörd statsminister Göran Persson lämnade dödsbudet till medierna.
Beskedet om att Anna Lindh hade dött kom som en chock för den breda allmänheten, trots beskedet dagen innan om att hon hade blivit överfallen och knivhuggen. Läkare hade beskrivit hennes tillstånd som kritiskt men stabilt natten efter operationen. Men bara någon timme senare blev Lindhs tillstånd hastigt försämrat på grund av blödningschock. Hennes liv gick inte längre att rädda.
Vid varuhuset NK växte ett berg med blommor upp som ett tydligt bevis på allmänhetens djupa sorg. Sergels torg fylldes av sörjande människor vid en minnesstund senare under dödsdagen.
I Enköping sörjde gamla partikamrater, andra politiker och många andra Enköpingsbor den hastiga förlusten av Anna Lindh. Uppvuxen i Hacksta, med skolåren i Grillby och i Enköping och politiskt skolad inom S i Enköping, som hon var.
Polisens jakt på mördaren fortsatte. Efter ett par dagar greps en misstänkt för dådet, men han visade sig fel man och släpptes.
Veckorna efter mordet växte kritiken mot polisen och mot säkerhetspolisen. Både för att ingen skyldig ännu hade gripits och för att Anna Lindh hade saknat livvaktsskydd när hon överfölls.
Polisen hade emellertid fått gångbara spår efter mördaren att utgå ifrån i sitt sökande. Han hade nämligen lämnat sitt DNA på både den bortslängda kepsen och mordvapnet. Tack vare DNA-spåren kunde Mijailo Mijailovic, en man som polisen som fått in tips om, bindas till mordet.
Mijailo Mijailovic greps den 24 september. Han dömdes samma höst till livstids fängelse för mordet.
Anna Lindh gjorde tidig debut i politiken. Redan som 13-åring blev hon ordförande för SSU i Grillby och senare under sin ungdom ledamot i Enköpings kommunfullmäktige. Hon läste juridik innan hon återvände till politiken och då bland annat blev SSU:s första kvinnliga riksordförande, miljöminister och utrikesminister.
Utöver allt annat hann hon med två somrar som reporter på Enköpings-Posten.