Fiske med hållbarhet i fokus

Vid Ängsö fisk jobbar man sedan många år för att utveckla ett hållbart fiske. Nu har företagets gös från Mälaren blivit Krav-certifierad.

Gös. Per Vidlund vid Ängsö fisk som numera fiskar och säljer Krav-märkt Mälargös.

Gös. Per Vidlund vid Ängsö fisk som numera fiskar och säljer Krav-märkt Mälargös.

Foto: Privat

Ängsö2017-05-22 12:08

Nu finns det även fisk från Mälaren som är Krav-märkt. Det är fiskaren Per Vidlund vid Ängsö fisk som är först ut med att fiska och sälja Krav-märkt gös.

För att fisket ska bli Kravmärkt krävs bland annat att det sker från hållbara bestånd, fiskeredskapen ska begränsa bifångster av fåglar, däggdjur och fiskarter som man inte avser att fånga. Fisken får inte innehålla för höga halter av dioxiner och tungmetaller och bränsleförbrukningen på fiskebåtarna ska begränsas.

– Att behandla fisk med respekt är viktigt för oss och det ger också en väldigt bra kvalitet. För oss är Krav-certifieringen ett kvitto på de skonsamma redskap och selekterande metoder för fisket som vi har utvecklat under 30 år, säger Per Vidlund, yrkesfiskare vid Ängsö fisk.

De metoder man använder ger en minimal bifångst av undermålig fisk vilket ger förutsättningar för ett långsiktigt fiske.

Ängsö fisk började jobba för att få gösen de fiskar Krav-certifierad då efterfrågan ökade från stjärnkrogar i Stockholm. Bland annat ville den Krav-märkta krogen Volt uppmuntra sina leverantörer att jobba med hållbarhet i produktionen.

– Vi har jobbat med Ängsö Fisk sedan starten eftersom deras fiske är hållbart och fisken har extremt hög kvalité. Vi hoppas att Ängsö Fisks Krav-certifiering kan inspirera även andra att ta steget. Vi behöver fler Krav-märkta fiskare också på västkusten och fler behöver förstå att Krav-märkt fisk är hållbart fiskad, säger Fredrik Johnsson, köksmästare på restaurang Volt i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om