Det var i november 2020 som en meteorit slog ner i Altuna i Enköping. Geologerna Andreas Forsberg och Anders Zetterquist hittade den stora rymdstenen som väger 14 kilo. Det unika föremålet lämnades till Naturhistoriska riksmuseet. Frågan om vem som äger något som dimper ner från rymden har sedan dess varit föremål för en tvist i tingsrätt och hovrätt.
I torsdags avgjorde Svea hovrätt tvisten mellan markägaren Johan Benzelstierna von Engeström och upphittarna. Meteoritens rättmätiga ägare är markägaren, enligt domstolen.
Johan Benzelstierna von Engeström är lättad och glad efter domen, men kan ändå inte riktigt andas ut med tanke på möjligheten att överklaga till Högsta domstolen.
– Det har varit en pärs för mig och min fru. Det har varit en jobbig tid som har tagit energi från allt annat, säger han när vi går genom skogen mot meteoritens nedslagsplats.
Johan och Sophia Benzelstierna von Engeström har tagit den fleråriga striden om rätten till stenen av principiella skäl. De vill slå vakt om äganderätten och tycker att det är viktigt i sådana här sammanhang att det finns en samverkan mellan markägare och dem som bedriver verksamhet på annans mark.
Johan Benzelstierna von Engeström har ett stort rymdintresse sedan barnsbern. Han märkte dock inte av det stora ljusskenet när rymdstenen slog ner den där novembernatten.
– Jag och min äldsta dotter hade somnat framför en rymdfilm när det hände, minns han.
Sedan kom det snabbt nyheter om att nedslagsplatsen verkligen var någonstans på deras hemmaplan.
Familjen Benzelstierna von Engeström var snart några av många som var ute och letade efter meteoriten i Altuna. Men under mer normala omständigheter skulle det ha varit betydligt fler i skogarna. De flesta utländska meteoritjägare kunde helt enkelt inte ta sig dit på grund av pandemin och dess reserestriktioner.
Rymdstenen finns idag på Naturhistoriska riksmuseet. Fast hittills har den inte varit utställd till allmänhetens beskådan.
– Den kommer att fortsätta att finnas på något museum. Vi kommer att låna ut den på livstid till ett museum. Nu kommer äntligen folk att kunna se den fantastiska stenen, utlovar markägaren.
– Jag tycker att det allra viktigaste med det här är att det ökar intressets för rymden hos ungdomar.
Han visar fyndplatsen på en höjd i skogen. Meteoriten hade studsat i ett stenblock, slagit i en trädrot och slungats ytterligare 70 meter bort efter landningen på jordytan. I framtiden ska ett monument över händelsen sättas upp. Dessutom planerar markägaren en konsert med rymdtema på platsen.
– Det är en vacker plats för att ha ett minnesmonument, en vacker plats för att låta en artist uppträda och tolka "Life on Mars".
När minnesmonumentet så småningom är på plats kommer det att få finbesök från rymden i form av en välkänd svensk astronaut, som 2006 var den första svensken i rymden.
– Christer Fuglesang har lovat att han ska komma och inviga platsen.
Händelsen med meteoritnedslaget i Altuna har ökat markägarens redan sedan tidigare stora intresse för rymden.
– Om det skulle slå ner någon ny sten någon annanstans skulle jag vara sugen på att ge mig ut och leta, givetvis efter att ha förankrat det hos markägaren.
Tvisten om rymdstenen har till och med blivit stoff till en ny dokumentärfilm, en film som kommer att visas på SVT under våren.