Återupplivad kaktradition

I Alsta har man firat att boken om Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin kom ut 1918 och fyller 100 år. Samma år den 28 juli föddes Irma Löfquist, mamma till Alstas Margareta Palmén. Ett 100-års minne som firas med sju sorters kakor.

Sju sorters kakor har Margareta Palmén bakat till lördag den 28 juli.

Sju sorters kakor har Margareta Palmén bakat till lördag den 28 juli.

Foto: Anette Östlund

Alsta2018-07-26 19:00

I april visade Alsta en välbesökt utställning om de tre 100-åriga Tanterna. Den 28 passar Margareta Palmén på att fira sin mammas 100-års dag genom att lyfta fram den gamla traditionen med sju sorters kakor. Margareta har många positiva minnen från kalasen hos sin mamma eller hos släkt och vänner. En tradition som dagens kaffe-kultur har förändrat.

Traditionen med sju sorters kakor utvecklades under 1800-talet och 1945 kom den första boken med det namnet. En bok som självklart finns i Alstas kök, där Margareta Palmén bakat sju sorter inför firandet på lördag den 28 juli.

– På ett fint kalas dukade man fram sju sorters småkakor en mjuk kaka och gärna en tårta. Sju sorters kakor kom att anses som ”lagom”, var det färre ansågs värdinnan snål, fler var skrytsamt, minns Margareta.

Det fanns regler för hur man skulle bete sig på kafferep. 1934 gav Husmodern ut ”100 bjudningar” med matsedlar och recept och där kan man läsa:

”Till detta kafferep duka vi ett stort bord i sal eller vardagsrum. Använd det finast porslinet, koppar och fat, socker och grädde. Det gives två val – antingen kaffekoppen med sitt fat på assietten, eller dessa på bordet med en gaffel eller sked för tårtan. Den finaste duken, helst med tillhörande servietter. Klädsel förmiddagsdräkt med hatt eller en fin kofta och sidenblus, och man kommer ganska precis. Allt står uppdukat på bordet, men ofta kringbjudes sedan kakor, tårtor, påtår med mera. Men naturligtvis kan man också räcka allt."

Värdinnan placerar de främsta damerna på ömse sidor om sig och de övriga efter rang. Då kaffet är drucket, lämnar man bordet för att prata, handarbeta, spela bridge med mera, och efter någon timme bjudes seltersvatten, eventuellt frukt och choklad. Eller om det ska vara riktigt elegant, något vin.”

Rangordningen var viktig. Till och med en så prominent gäst som Selma Lagerlöf fick vänta på sin tur. ”Selma lilla, fruarna först”, förklarade värdinnan.

Inför lördagens kaffekalas har Margareta bakat samma sorter som hennes mamma Irma brukade baka – korintkakor, bondkakor, chokladsnitt, syltkakor, havrerutor (Irma hade havreflarn), kokoskakor och finska pinnar.

– Mormor var kokerska hos Bruno Liljefors. Kanske bakade hon samma sorter, säger Alstas Margareta som minns att det alltid var solsken på sin mammas födelsekalas i trädgården i barndomshemmet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om