Den som dricker tio glas öl eller vin i veckan har ett riskbruk, menar Socialstyrelsen. Det gör 32 procent av de vuxna svenskarna, enligt nya siffror. Den som super till ibland, det som kallas "intensivkonsumtion", har också ett riskbruk. När även dessa räknas in är det 41 procent.
Hur mycket är ett glas? I Sverige är det 50 cl folköl, 33 cl starköl, ett litet glas vin eller 4 cl sprit.
Den nya gränsdragningen kom i höstas. Socialstyrelsen menade att samma gräns skulle gälla för män som för kvinnor, det vill säga tio standardglas.
Nu presenterar CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, sin rapport om dryckesvanor i Sverige och ställer uppgifterna där i relation till den nya gränsdragningen.
Män, unga samt de som bor i storstadsområden är grupper där riskbruk är vanligare.
Den ålderskategori som dricker mest är unga vuxna i åldrarna 17-29 år.
Samtidigt konstateras att alkoholkonsumtionen minskat under 2000-talet och särskilt bland de unga vuxna.
Bland skolungdomar har alkoholkonsumtionen mer än halverats.
Skillnaderna mellan olika åldersgrupper har förändrats under den senaste femtonårsperioden. Yngre dricker mindre än förut, äldre dricker mer.
Jonas Boman, socialchef i Enköpings kommun, säger:
– Enköping sticker inte ut på något vis jämfört med övriga Sverige, tvärtom ger mycket i rapporten en bekräftelse om att vi arbetar med rätt saker. Vi strävar efter att vara tillgängliga i mesta möjliga mån, möter upp den som behöver hjälp.
Gör innehållet i rapporten att ni ändrar något?
– Ja och nej. Vi följer såklart de nationella riktlinjerna och uppgifterna i rapporten stämmer som sagt med vad vi ser i Enköping.
Inget eget?
– Vi har implementerat en app för den som vill ha, där kan den som vill lägga in strategier för sitt beteende och man kan kommunicera med oss genom den, förklarar socialchefen.
Helen Boman driver Ice i Bahcohallen med maken Daniel Ståhl. Hon säger:
– Sett till hur det är på restaurangen dricker nog folk mer nu än förr. Det har blivit mer legitimt att ta in vin till maten även vardagar. Drinkar har också blivit trendigt.
Hon säger att de sällan behöver stoppa någon i dörren, men att det blivit vanligare att kunder nekas beställa alkohol.
På Källgatan driver Anders Thool puben Player's Inn.
Hans egna föräldrar var alkoholister. Han drev krog i Stockholm i över tjugo år och har gjort det i Enköping sedan 2012. Han är minst sagt medveten om alkoholens många ansikten.
Hur gör ni när någon druckit för mycket?
– I första hand nekar vi dem att dricka och avvisar om det behövs. Alkohollagar styr vad personalen får göra och måste göra – men sen är jag lite udda som krögare, vi har ju ingen laglig rätt att säga till folk hur de ska leva sina liv, men jag tar ändå kvartssamtal ibland med dem som jag tycker verkar vara på väg in i ett dåligt beteende.
Han berättar att han vill höja ölets status.
– Här på Player's pratar vi gärna om kvalitet, inte kvantitet. Man har inte kunnat beställa "en stor stark" hos mig sedan 1989, för man ska inte komma hit och dricka för att bli full. Det ska inte handla om att man dricker utan om vad man dricker.
Hur ser du på alkohol, bra eller dålig?
– Alkoholen kan vara en trevlig kompis, men den kan också vara en livsfarlig fiende – och jag har sett mycket tragiskt.