Annonssamarbete med Uppsala Åderbråcksklinik

Bli kvitt dina åderbråck: ”De försvinner inte av sig själva”

Varje vecka hjälper Uppsala Åderbråcksklinik många patienter att bli av med sina åderbråck. Oavsett om du funderat länge på en operation eller är nyfiken på att veta mer – så här går det till steg-för-steg.

Vi träffar Johan Palmblad, patient hos Uppsala Åderbråcksklinik, och han berättar om sin upplevelse på kliniken och om hur han fick hjälp att bli av med sitt åderbråck.

– Mina symtom blev värre och jag hade en konstant obehagskänsla i benet som påverkade mig mycket i vardagen. Det blev dags att göra något åt det, förklarar Johan. Han fortsätter:
– Jag gjorde mycket research och pratade med både vänner och bekanta som gjort samma operation tidigare. Redan från första kontakten med Uppsala Åderbråcksklinik har jag känt mig väldigt välkomnad och omhändertagen, det har verkligen varit tryggt. 

undefined

På konsultationsdagen blir Johan välkomnad av Håkan Rudström, specialist inom kärlkirurgi, som tillsammans med medarbetarna på Uppsala Åderbråcksklinik håller till på Samariterhemmets sjukhus. En konsultation är bra för den som vill veta mer och ta nästa steg inför en eventuell operation. 

– Du får berätta om vilka besvär du upplever, vi gör en ultraljudsundersökning där man kan se hur pass omfattande åderbråckssystemet är och lägger upp en personligt anpassad plan innan vi går vidare och bokar in besök för själva operationen, förklarar Håkan.

undefined

Johan passar på att ställa frågor som han funderat över. Kan åderbråck gå över av sig själv?

– Åderbråck försvinner inte av sig själva och storleken säger inget om hur besvärliga de är. Risken när man väntar med behandlingen är att de förvärras i stället, säger Håkan.
– Den vanligaste symtomlindrande behandlingen av åderbråck är stödstrumpor och det rekommenderar vi alla som kommer till oss att använda. Om eller när symtomen blir värre behandlar vi roten till problemet i stället för bara symtomen, lägger han till. 

undefined

Varför och när man väljer att operera sina åderbråck varierar. Många patienter beskriver smärta, obehag, svullnad, tyngdkänsla eller klåda som de viktigaste anledningarna, men en minst lika vanlig orsak är estetiska skäl. Synliga åderbråck kan lätt störa och ta mycket plats i tankarna - det blir en onödig psykisk påfrestning. 

– Det kan kännas som en ytlig punkt, men jag upplever att mitt självförtroende har blivit bättre efter operationen. Det känns skönt att inte behöva fundera en extra gång när jag tar på mig shortsen på sommaren, säger Johan. 

Johan visar upp benet och det syns inga spår från det som tidigare varit ett åderbråck. Han rekommenderar alla som funderat på att söka hjälp att göra det, hela processen går smidigt och slutresultatet är han mer än nöjd över. 

– Nu i efterhand önskar jag bara att jag gjort det tidigare! Att ett besök på tre timmar har möjligheten att öka livskvaliteten så här mycket, det trodde jag inte var möjligt, säger han.
– Det bästa är att benet känns som nytt, helt otroligt, avslutar han.

Uppsala Åderbråcksklinik

Besväras du av åderbråck? Boka konsultation med en specialist i kärlkirurgi. De som arbetar på Uppsala Åderbråcksklinik har lång erfarenhet av avancerad vård och omvårdnad på sjukhus och universitetsklinik. Under hela behandlingsförloppet, från konsultation och behandling till uppföljning träffar du samma kirurg och team.

Kontakt
Hemsidan Uppsala Åderbråcksklinik
Telefon 018 – 14 00 40
Mejl info@aderbrackskliniken.se