Annonssamarbete med Gå & Löpkliniken

Mer än bara skor: Gå & Löpkliniken erbjuder helhetslösning

Med ambitionen att erbjuda smarta lösningar för den som vill förebygga skador eller redan har problem med fötter, knän och höfter finns Gå & Löpkliniken till hands. ”Välmående och smärtfri rörelse hänger ihop”, säger Peter Hjelte, fysioterapeut och ortopedtekniker på kliniken.

Från utsidan kan det se ut som en vanlig skobutik, men inne hos Gå & Löpkliniken på Bangårdsgatan 5B finns en hel värld att upptäcka när det kommer till fothälsa. Här arbetar ett team bestående av ortopedtekniker, fysioterapeuter och specialistutbildad butikspersonal som hjälper sina kunder med skräddarsydda lösningar. 

– Vi kan anatomi och fysiologi. Många som kommer hit har ont, det kan vara på grund av felbelastning eller artros, eller så har man kanske drabbats av olika knäskador, berättar Peter Hjelte. Han fortsätter:
– Ibland är det sjukvården som skickat hit personer och då kan vi ofta hjälpa till att hitta hjälpmedel som innebär att man slipper operation.

undefined
"Idrottsskador är en av anledningarna som driver utvecklingen i vår bransch framåt", berättar Peter. Här visar han ett inlägg som är uppbyggt av olika material.

Rörelse och aktivitet gör livet härligare och är en viktig del för att behålla en aktiv vardag. Med ortopediska inlägg som korrigerar och ger stöd kan man både lindra symtom och behandla roten till problemet. 

– Vi arbetar med olika tekniker och material som dämpar, stöttar och stabiliserar, förklarar Peter och visar olika modeller av inlägg.
– Vissa vill maximera sin träning och letar efter bra skor och tillbehör, andra letar efter sätt att kunna röra sig smärtfritt. Tack vare lång erfarenhet och bred kunskap kan vi erbjuda hjälp inom bägge delar, fortsätter han. 

Varje vecka är det över 150 personer som besöker kliniken. Alla sko-inlägg är personligt anpassade och utformade för att ge rätt stöd. En av de som fått hjälp genom åren är Marianna Åström De Fina. 

– Första gången jag hittade hit var 2011 och då mådde mina fötter väldigt dåligt. Jag hade belastat fel, använt högklackade skor stora delar av livet och fötterna var helt utslitna, berättar hon. 
– Jag fick otrolig hjälp. Personalen är väldigt kunnig och jag kände mig väl omhändertagen.  Efter undersökning med både 3D-scanning och gånganalys fick jag inlägg som är utformade för att hjälpa just mina fötter.

undefined
En gånganalys visar hur fötter, knän och höfter samspelar – och tack vare den blir det enklare att välja rätt behandling.
undefined
undefined

I takt med att tekniken utvecklas kommer nya undersökningsmöjligheter och hjälpmedlen kan anpassas ännu bättre. Peter visar hur en 3D-scanning går till och på nolltid formas foten på skärmen. Baserat på avläsningen visas den direkt i ett program där han sedan kan optimera vilket slags stöd som behövs. 

– Vi har en lokal produktionskedja här i Uppsala och tack vare den kan vi säkerställa hög kvalitet och samtidigt ha snabb leverans, säger han och fortsätter: 
– Vi slipar inläggen här på plats för att de ska passa helt perfekt. Om man behöver justera ytterligare efter ett tag går det alltid bra att komma tillbaka så hjälper vi till. 

Här bokar du tid med en ortopedtekniker på kliniken i Uppsala. 

undefined
”Jonny gör underverk för att få de ortopediska inläggen att passa perfekt!” skriver en nöjd kund i sin recension på Bokadirekt. Inläggen slipas och justeras noggrant på plats i butiken.
undefined
undefined

Karin Sahlström hittade till Gå & Löpkliniken för 10 år sedan när den låg vägg i vägg med hennes gym. Då letade hon efter ett par bra träningsskor, men upptäckte snabbt att utbudet erbjöd mer än så. Efter att också ha opererat fötterna har hon besökt kliniken ännu mer. 

– På sätt och vis blir det som att ha en husläkare, men för fötterna. De som arbetar här känner mig och när man hittar en specialist som vet vad man behöver så är det svårt att bli nöjd någon annanstans, säger hon.
– Här har de ett helhetstänk som inte lämnar något åt slumpen. Man får service och hjälp som inte kan jämföras med en skobutik, fortsätter hon.  

undefined

Karin tränar mycket och lever ett aktivt liv. Golfen har varit en motivation att hitta bra inlägg och stöd.

– Det är en räddning att ha bra skor! Fötterna belastas hela tiden och numera skulle jag varken använda en hög klack eller en helt platt sko. Att ha ont och få problem är inte värt det, säger hon. 

I över 25 år har Gå & Löpkliniken i Uppsala hjälpt sina kunder att hitta rätt skor, hjälpmedel och annat som underlättar och förebygger skador. 

– Vi finns för alla människor i alla åldrar och spannet mellan personerna som kommer till oss sträcker sig från de allra yngsta till de äldsta. Själv har jag hjälpt personer från 4-5 år till en bra bit över 90. Behoven skiljer sig beroende på var i livet man befinner sig, men gemensamt är att många som hittar hit ofta hittar tillbaka, avslutar Peter. 
– Det är det bästa med vårt jobb. Alla människor vi får träffa och följa från ett första besök till att sedan få höra hur livskvaliteten förbättrats. 

Läs mer om vad du kan få hjälp med på Gå & Löpkliniken.

undefined
Teamet på Gå & Löpkliniken är specialister och delar gärna med sig av sina bästa tips och råd när du besöker kliniken.

Vad ska man tänka på när man väljer skor?

  1. Rätt sko för din fot. Skon ska passa din fot och genom att analysera fotens höjd och bredd kan personalen hjälpa dig att hitta den sko som passar bäst för dig. 
  2. Material, stabilitet och stötdämpning är tre viktiga faktorer. Vad man väljer skiljer sig beroende på när och hur skon ska användas – så se till att ställa de frågorna innan du väljer. 
  3. Justera för individuella behov. På Gå & Löpkliniken erbjuds exempelvis personligt utformade inlägg och lästning, alltså uttöjning av skon, för att göra den bekvämare. 

Här kan du läsa mer om Gå & Löpklinikens utbud och sortiment.