Annonssamarbete med Almi Företagspartner Uppsala

Anahita har skapat sin veganska chokladfabrik

Choklad ska inte smaka sämre bara för att den är vegansk. Så kände Anahita Vazvan – och skapade sin veganska chokladfabrik och företaget Vegan Delights.

Anahita Vazvan har aldrig drömt om eget företag. Hon skulle bli diplomat och bidra till en bättre värld. Nu ser hon att hon kan göra det genom sin veganska chokladfabrik.

Anahita Vazvan har aldrig drömt om eget företag. Hon skulle bli diplomat och bidra till en bättre värld. Nu ser hon att hon kan göra det genom sin veganska chokladfabrik.

Foto: Almi

Native2022-11-25 08:33
Detta är ett annonssamarbete.
undefined
Anahita tycker att hennes produkter har välkomnats. De har bland annat positiva 80-åringar bland sina kunder: “De ser att svenskproducerad choklad från en liten chokladfabrik i Uppsala är schyst för planeten och djuren. Förr var folk mer skeptiska till veganskt. Mer rädda för förändring än nu.”

Chokladdoften är ljuvlig när du stiger in i företagets lokaler i Uppsala. Här har Vegan Delights sin egen produktion sedan hösten 2021 och härifrån skickas praliner, chokladkakor och -bars runt om i världen – alla veganska och glutenfria.

Anahita Vazvan är hjärnan bakom produkterna som ligger uppradade i snygga förpackningar i deras lilla fysiska butik bredvid fabriken. 

Men så här såg det inte ut för några år sedan. Då stod Anahita i ett litet kök och experimenterade fram chokladen.

Allt började med att Anahitas syster pushade henne att gå över till vegansk kost.

– För mig var det svårt först. Det skedde successivt. För att göra den övergången tror jag att det behövs mer än att veganskt är ett mer hållbart alternativ. Det vi äter måste vara minst lika gott eller godare. Det var också därför jag började tillverka chokladen. Jag hittade ingen som var tillräckligt god.

undefined
Anahita Vazvan har aldrig drömt om eget företag. Hon skulle bli diplomat och bidra till en bättre värld. Nu ser hon att hon kan göra det genom sin veganska chokladfabrik.

Anahita gjorde det mest på kul först. Hade det som hobby, sålde på en del mässor men fortsatte samtidigt att plugga statsvetenskap.

– Jag är en idealist och visionär som drömmer om en mer medveten värld – en värld som präglas av kärlek till människor, djur och vår omgivning. Även om det ser mörkt ut är jag optimist och tror att vi är på väg mot något ljusare, säger hon och fortsätter:

– Jag trodde först på statsvetenskapen – jag blir diplomat och löser det här. Men någonstans klickade det till slut att den här produkten som jag tar fram förkroppsligar vad jag vill. Istället för att skriva eller läsa om teorier kan jag vara en del av förändringen och jobba mer praktiskt. Så precis när jag blev klar med mina studier och hade min kandidatexamen bestämde jag mig för att satsa på företaget istället.

undefined
Vegan Delights chokladbars säljer bäst. “De tror jag att vi kommer kunna ta över marknaden med”, säger Anahita Vazvan, grundare och vd, som älskar att produktutveckla och att ta fram nya smaker.

Hon blev även påhejad av sin morbror och mamma som såg stor potential i hennes produkter. De är även med som grundare och investerare i företaget.
– Det var tack vare dem som jag vågade. 

Så hösten 2020 ombildade Anahita sin enskilda firma till ett aktiebolag och växlade upp sin resa med bolaget. 

Sommaren 2021 behövde hon finansiering och kom i kontakt med Almi, ett tips från både hennes morbror och redovisningskonsult.

– Jag behövde komma igång med egen produktion och visste att vi skulle ha ett kassaflöde. Finansieringen skulle täcka råvaror, emballage och jag tänkte att vi testar Almi. 

undefined
Anahita Vazvan är glad över vad människor säger om hennes produkter.

Några råd

  1. “Jag vågar tro på min affärsidé och tvivlar inte på mig själv. Det kan vara så svårt och samtidigt måste du leda andra. Men om du inte är en trygg ledare kommer du inte framåt. Du fastnar helt.” 
  2. “Jag är väldigt lösningsorienterad. När saker händer ser jag hur vi kan lösa det. Löser vi det inte är det dags att stänga ned, men där har vi aldrig varit.”
  3. “Jag måste lyssna på medarbetarna. Nu är inte jag i produktionen på samma sätt själv och då är det jag som får lyssna på dem.”

Anahita fick både finansiering och rådgivning av Almi:

– Det är inte bara pengar jag fått utan jag uppskattar den positiva responsen jättemycket. Att de tycker att det här är en bra idé. Det kan annars kännas läskigt som entreprenör – att våga köra på med sin idé. 

Med Almis finansiering i ryggen kunde hon också skapa sin egen chokladfabrik:

– Det gjorde att vi kom igång. Jag fick också bra koll över vad vi behövde fokusera på: Affärsplan och att söka mer kapital. Det har fått mig att våga tänka på hur vi ska skala upp och gå vidare.

Just där är bolaget nu – i expansionsfas. De behöver automatisera produktionen och se till att den går hand i hand med distribution. 

Anahita som inte tidigare velat ta in extern investering känner sig redo att göra det.

– Det beslutet har behövt mogna fram. Också skönt att få hjälp av Almi på den fronten, att få den rådgivningen.

undefined
Det är många som testat Vegan Delights.

Rivstarten som företagare har varit tuff stundtals.

– Förlåt, men jag känner mig inte helt vuxen än. Jag är 26 år. Har aldrig haft ett annat heltidsjobb, bara det här, och så ska jag säga till mina medarbetare: “Kom här! Nu ska vi ta oss hit upp.” Det är läskigt. Att titta på risker och fatta beslut, säger hon. 

Hon tar sin första anställda som exempel. Att bestämma vem som ska jobba heltid. 
– Du får inte tvivla på dig själv – då kan det bli kaos. Allt löser sig verkligen inte, men du måste hitta lösningar. Jag jobbar 24-7 och det är stressigt och tufft, men när jag kommer till jobbet tänker jag ändå att det här känns som hemma. Och det känns bra.

ESA Vegan AB

Varumärke: Vegan Delights.
Grundades: 2020 av Anahita Vazvan.
Säte: Uppsala.
Gör: Tillverkar veganska och glutenfria chokladprodukter – praliner, bars och chokladkakor. Produkterna blev glutenfria sedan Anahita blev diagnostiserad med celiaki.
Huvudägare: Anahita med mamma och morbror. 
Anställda: En heltid i produktionen, tre anställda säsongsvis. Dessutom Anahita och säljchefen Julia, som blir anställda på pappret och kan ta ut lön i höst.
Kunder: Återförsäljare som Coop och Ica, hotell, både i Sverige och runt om i världen. Säljer också till privatkunder och företag runt om i världen via sin webbutik.
Omsättning: Preliminärt 2,3 miljoner kronor för 2021.
Webb: https://www.vegandelights.se/

Fakta

Detta är ett exempel på företag som Almi jobbat med inom Smart Tillväxt som är ett affärsutvecklingsprojekt för hållbar tillväxt i små och medelstora företag i Östra Mellansverige. I projektet ska fler företag dra nytta av regionens prioriterade områden för smart specialisering, och fler företag etablera sig på en internationell marknad. Projektet utvecklar även nya metoder för framgångsrik affärsutveckling. Projektet finansieras av Almi, Region Uppsala och Europeiska Unionens Regionala Utvecklingsfond.

Vill du veta mer om Almi och deras arbete Klicka här  https://www.almi.se/uppsala

Vill du få en snabb kontakt med oss på Almi i Uppsala, oavsett om det gäller affärsutveckling, finansiering eller om du vill prata företagande generellt så scanna QR-koden.

undefined
Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Enköpings-Posten.