Anrika Webra i Enköping begärt i konkurs

Enköpingsföretaget Webra Industri AB i Enköping begärs i konkurs. Företaget har varit marknadsledande i sin tillverkning av bland annat kylflänsar och värmeavledare.

Företaget Webra i Enköping, grundat 1963, har begärts i konkurs.

Företaget Webra i Enköping, grundat 1963, har begärts i konkurs.

Foto: Christer Gustavsson

Företagande2023-03-24 13:40

Webra har funnits sedan 25 januari 1963 och har haft sitt säte i Enköping. Företagets lokaler finns i Fanna där företaget har huserat sedan 1969. Företaget tillverkar kylflänsar, värmeavledare, till bland annat tåg och vindkraftverk. Webra har exporterat produkter till över hela världen.

På torsdagen, den 23 mars, registrerades och inleddes konkursen hos Bolagsverket, enligt uppgifter från kreditupplysningsföretaget AB Syna.

Enköpings-Posten har sökt ägaren Rikard Buråker, som enligt Webras hemsida också är platschef och produktionschef. Rikard Buråker har varken svarat på telefonsamtal eller textmeddelanden.

När Enköpings-Posten besöker företaget säger en anställd att ingen från ledningen är på plats, och att det inte finns någon på plats i nuläget som kan kommentera konkursansökan.

IF Metalls ombudsman Maria Östberg har Webra som ansvarsområde ska besöka företaget på måndag.

– Jag ska åka dit på måndag och träffa de anställda, så jag har inte jättemycket information just idag, säger Maria Östberg.

Enligt statistik från företaget Ratsit hade Webra 18 anställda under 2021. Enligt bokslutet 2021 hade företaget en omsättning på cirka 21 miljoner kronor, men hade samma år ett minusresultat på 1,24 miljoner kronor.

Enköpings-Posten har även sökt konkursförvaltaren som hanterar ärendet för en kommentar, utan resultat.

Så går en konkurs till

En konkurs innebär, för ett aktiebolag, att det avvecklas genom att bolagets tillgångar används för att betala bolagets skulder. Ett bolag kan begäras i konkurs av aktiebolaget självt eller av en borgenär som har fordringar på bolaget. Tingsrätten tar upp ansökan och försätter bolaget i konkurs. Tingsrätten utser en konkursförvaltare som hanterar processen. Konkursförvaltaren redovisar till tingsrätten som avslutar konkursen och bolaget är därmed upplöst. Länk till Bolagsverket

Karta: Enköpings kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!