Några av Trafikverkets bekymmer: tåg som spårar ur, förfrusna växlar, gammalmodigt signalsystem, jordskredet i Stenungssund och haveriet på väg E22 i Skåne. Listan är längre än så.
I måndags presenterade Trafikverket sitt förslag för planen till transportsystemet 2026-2037.
Den nu gällande statliga planen är på 959 miljarder kronor.
Det kommer inte att räcka.
Enligt Trafikverket behövs 150 miljarder till.
## Hjulstabron är en viktig förbindelselänk mellan Enköping och Strängnäs, mellan norra och södra Svealand, rakt över Mälaren. Den är egentligen det enda vettiga alternativet till trafik via Stockholm/Södertälje. En ny bro vore också viktig för sjöfarten.
Bron fyllde 70 år i december i fjol och lider av ålderskrämpor.
I den nationella infrastrukturplanen för 2022–2033, som presenterades i juni för nästan två år sedan, avsattes 400 miljoner kronor till en ny bro vid Hjulsta. Redan då räckte det bara till en halv bro. Resten av pengarna skulle komma senare.
Bara någon vecka efter beslutet så kom den första varningen att pengarna inte skulle räcka.
## Sedan dess har allt byggande blivit dyrare och mycket har därför skjutits på framtiden.
När (och om) Sverige kommer med i Nato så kommer det att påverka behovet av ny infrastruktur i Sverige, främst i Norrland. Där behövs det också ny järnväg av andra skäl.Den nya Hjulstabron hänger nog lite löst.
## Socialdemokraterna i Enköping vill att politikerna ska ta bussen till sammanträden.
Nu får de reseersättning av kommunen för att ta bilen. De har de beslutat själva.
Samtidigt har en majoritet av politikerna beslutat att satsa minst 60 miljoner kronor, förmodligen blir slutsumman större, på ett nytt system för stadsbussarna för att få befolkningen att åka buss.
Jag är anhängare av tanken att politiker ska vara förebilder för invånarna.
Vill man att invånarna ska åka buss och inte egen bil, så är man ett gott föredöme om man gör det själv.
Tur att man inte är politiker.
## Felet med arvodena för Enköpings politiker var ju att höjningarna som beslutades 2022 var så feltajmade. Klart att folk blev förbannade när nästan alla andra fick det sämre ekonomiskt och Enköpings politiker beslutade att höja kostnaden för arvoden.
## Plötsligt händer det inte saker.
Ryssen har inte invaderat Sverige den här veckan heller.
Ryssen kommer inte att göra det nästa vecka heller.
Vår statsminister Kristersson har den här veckan sagt att det finns ingen risk för en rysk invasion just nu, vilket inte har väckt lika mycket uppmärksamhet i medierna som förra veckans budskap om att kriget kan komma.
Den såg jag inte komma.
Turkiet har inte sagt ja till Sveriges Nato-ansökan den här veckan heller.
Inte Ungern heller, för resten.
## I denna annars evigt föränderliga värld så kan det kännas tryggt att det finns minst två händelser som alltid äger rum i januari.
En försvarsdebatt i Sverige under och efter Folk och Försvars-dagarna i Sälen och ett internationellt mästerskap i handboll.
Sälendagarna skapade väl inte så mycket trygghet, men ändå.
Sveriges renommé i ett av dessa arrangemang präglas av ett starkt försvar i världsklass, gott ledarskap, personligheter som älskas av medborgarna, snabba anfallsattacker, distinkta kommandon, taktiskt kunnande, spioneri på motståndarna och ett systematiskt strategitänkande.
Ni får gissa vilken jag syftar på.
## Det verkar som om Israel får vara med i Eurovision Song Contest.
Okej, man får väl vara glad att Hamas inte får vara med. Inte för att jag tror att de vill.
## Kulturen ligger illa till när stat, regioner och kommuner har dålig ekonomi. Till exempel Enköping har ju skjutit upp bygget av ett kulturhus i snart 30 år.
Även Sveriges Television måste spara pengar.
Här är ett sparförslag som inte kommer att drabba kulturen. Sänd aldrig mer firmafesten Guldbaggegalan. Satsa i stället på riktig kultur.
## Sara Skyttedal är ett fall för sig.
## Jag har sett lite på asiatiska mästerskapen i fotboll.
Jag vill inte spä på fördomar, men här är två observationer.
1) Japan slog Vietnam med 4-2. Det måste vara första gången jag har sett ett japanskt lag vinna tack vare fysisk överlägsenhet.
2) Spelarnas konsekvenstänkande och riskanalyser var inte satta i högsätet, till skillnad mot svensk fotboll, och därmed mycket roligare att titta på.
## Fotboll är kultur.
## Bara en sak till. Det vore för övrigt bra om politikerna i riksdagshuset och i EU-parlamentet inte knarkar på jobbet.