Det kanske går till årets CSR-projekt. CSR är en förkortning för corporate social responsibility, vilket på svenska kan översättas till socialt ansvarstagande.
Det är ett ansvar idrotten alltid borde ta, men inte alltid gör.
##n Jag är idrottsintresserad. Dessutom har jag som journalist jobbat på plats ibland mycket annat på två OS, i Lillehammer och i Atlanta.
I Atlanta funkade logistiken lika bra som valsystemet i Iowa, men det hör egentligen inte hit.
## Det finns mycket positivt med idrotten. Den är bra för integrationen, inspirationen, rörelseglädjen, sociala möten, självförtroende, självkännedom, samarbete, lagkänsla och respekt.
Jag har säkert glömt något. Till exempel att det är kul.
## Att det också var länge sedan elitidrott var en odelat hälsosam sysselsättning har förhoppningsvis alla inblandade parter förstått.
Doping, ätstörningar, spelmissbruk, matchfixning, svarta pengar, nationalism, rasism, allmänt mygel, läktarvåld, utslagning, mobbing, kommersialism och politiskt utnyttjande.
## Ivar Lo-Johansson gav ut pamfletten ”Jag tvivlar på idrotten” år 1931. Han kritiserade idrottens i hans tycke för stora roll i samhället, dess kommersialisering, missbruk av mediciner, rovdrift på människor och idoldyrkan.
Han ville ha mer kultur.
## Jodå, idrotten har sina problem, vilket beror på att idrotten är en spegling av samhället. Sådan värld, sådan idrott.
Till skillnad mot till exempel omsorgsfrågor, skolor, planfrågor, miljö, avfallshantering, vatten/avlopp och bibliotek är dock inte en kommun enligt lag skyldig att satsa en enda krona på idrott eller motion.
Våra politiker får faktiskt bestämma om vi ska badhus, ishallar, fotbollsplaner och ridhus. Eller kultur. Eller träffpunkter.
Vilket kan vara bra att veta i budgetkrisens tidevarv.
## Ett stuprörstänkande mellan kommunala nämnder gör att rörelse för ungdomar betraktas som idrott och rörelse för 65-plussare ses som vård. Inte så smart.
## Att tvivla på idrotten är som att tvivla på mänskligheten. Eftersom jag på det stora hela är hyfsat positivt inställd till mänskligheten, trots dess svagheter, så misstänker jag att vi inte skulle överleva utan idrotten.
## Apropå idrottsgalor så är jag fortfarande sur för att Kosovare Asllani inte fick diamantbollen i fjol. Hon är Sveriges bästa kvinnliga fotbollsspelare.
## Ett fotbollstips. Svensk herrfotbolls framtid stavas Dejan Kulusevski och Alexander Isak.
Så integrationen kanske inte är helt misslyckad, trots allt?
Det gäller att se den stora bilden, inte bara misslyckande. Det är då som du kan börja skönja nya perspektiv, som Ola Magnell sjöng.
## Men Armand Duplantis skulle aldrig få godkänt i ett svensk språktest.
## Eftersom jag vet att det pågår en intensiv intressekonflikt mellan två fotbollsklubbar i stan så vill jag bara upplysa om ett av mina favoritcitat ur filmen Night Moves från 1975 (“Dödligt utspel” på svenska).
Gene Hackman ser en fotbollsmatch på tv och får frågan vilka som vinner.
”Ingen vinner. Det ena laget förlorar bara långsammare än det andra.”
## Men nu ska vi glädjas åt idrottens positiva sidor och hoppas på att alla tävlar på lika villkor.
Oavsett kön, religion och etniskt ursprung. Eller hur?
## Det kommer att bli ett intressant idrottsår i Enköping, i Uppland, i Sverige och i världen i övrigt.
Varför det? Varför skulle just år 2020 vara ett undantag?
## Jag har aldrig förstått basket (för amerikanskt) eller bandy (för insnöat svenskt).
Jag är dock övertygad om att basketen gör stor nytta i storstäderna och bandyn i vissa kulturreservat på landsbygden, som Uppsala.
## Madelene Sagström verkar vara i enastående slag.
## Ni som går på Idrottsgalan, tänk på en sak. Det är med idrotten och festkvällar som med allting annat här i livet; tråkigt nog så är det alltid måttliga korvar som är bäst.
## Ola Magnell rände in över den svenska tiljan som en skenande slåttermaskin och mejade ner allt motstånd, men han hade också både känslan och den rätta viljan att skriva mer än en visa så fin.
## Bara en sak till. Det känns väl inte riktigt bra att militären inte ens kan försvara sig mot biltjuvar.