Det som brukar kallas Sveriges statsskuld låg vid årsskiftet på ungefär 35 procent av bruttonationalprodukten (BNP). Det är lite, jämfört med de flesta andra länder.
Frankrikes statsskuld var 98,4 procent av BNP och Greklands (som alltid är värst inom EU) 176,6 procent.
Nu behöver staten låna mer pengar, några hundra miljarder kronor sisådär, på grund av coronaåtgärder. Staten har ju bland annat betalat delar av löner till anställda för att de ska avhålla sig från att jobba.
Statsskulden kommer då att stiga, kanske till 40-50 procent av BNP. Det är svårt att beräkna, eftersom BNP dessutom lär minska på grund av coronaeffekter.
Men vem lånar staten pengarna av?
nn Det är statliga Riksgälden som lånar upp pengarna åt staten genom att (något förenklat) sälja obligationer, som är en slags skuldförbindelser.
Ungefär 30 procent av dessa obligationer ägs av utländska fonder och banker. 20 procent ägs av svenska fonder, banker, företag och pensionsbolag.
Resten av obligationerna, alltså hälften, har Riksbanken köpt av Riksgälden. Staten är alltså skyldig Riksbanken hälften av statsskulden.
Det är staten som äger Riksbanken.
Hmmm…
Svaret på frågan är alltså att staten lånar av sig själv. I alla fall hälften av skulden.
nn Hur får Riksbanken tag på dessa pengar? Tja, inte snyter den pengarna ur näsan direkt, men näst intill. Den skapar helt enkelt lite nya miljarder genom några knapptryckningar på en dator.
Simsalabim. Det är faktiskt ett helt makalös manick.
nn Det kan tyckas som en lysande affärsidé som borde kunna utövas av vem som helst, men jag skulle nog inte råda någon att göra det hemma med sin egen ekonomi. Don´t try this at home.
Det funkar bara om du har tillgång till ett eget sedeltryckeri, äger en bitcoingruva eller är falskmyntare, vilket jag också starkt vill avråda från.
Det är liksom en annan femma för en privatperson.
nn Ett problem är att Riksbanken inte får köpa obligationer direkt av Riksgälden. Det förbjuder EU, vilket är logiskt eftersom man alltid kan misstänka fuffens när någon köper eller lånar av sig själv.
I stället köper Riksbanken det på en andrahandsmarknad, vilket i alla andra sammanhang närmast är att lika vid köp via bulvaner.
nn För att krångla till det lite extra så är den egentliga svenska statsskulden bara runt 20-22 procent. Resten är regionernas och kommunernas skulder.
nn Enköpings Stads Hembygdsförening bildades 1999 för att rädda Wallinska gården från försäljning. Nu ska Wallinska gården renoveras för tre miljoner kronor. Gårdshuset byggdes 1884.
Det passar verkligen inte in bland de modernare bostadshusen i kvarteret. Huset är ju helt uråldrigt.
Här måste kommunen gripa in. Vad sägs om en fasad i svart sinuskorrugerad plåt?
Ja, jag är ironisk.
nn Medan jag har ångan uppe så tänkte jag upplysa Enköping kommun att museet inte ligger vid en kullerstensgata, som det påstås på dess hemsida.
Det är skillnad på gatsten och kullersten. Museet ligger vid en gatstensgata.
Det har jag kollat med en person som har lagt mycket av alla gatsten i Enköping.
Han heter Ove Wallin och är dessutom uppvuxen i Wallinska gården.
Så det så.
nn Det har tagits många kloka beslut i Sverige i alla år. Det har också fattats många kloka beslut i betydelsen att de har saknats.
Att medier, opinionsbildare och för all del politiker uppmärksammar vad som är fel i samhället är i grunden en positiv inställning till livet och en tro på att förändringar och förbättringar är möjliga.
Allt är inte bara gnäll.
Med detta skrivet vill jag bara påpeka att beslutet att skolornas verksamhet inte ska omfattas av offentlighetsprincipen är ett av de dummaste beslut som har tagits.
nn Alliansen mellan C och SD i just denna fråga är kanske den oheligaste av alla oheliga allianser.
nn Leif GW, kom tillbaka till SVT igen. Allt är förlåtet.
nn Apropå tv. På tisdag, 8 september, slutar Comhem visa analog-TV. Det blir digitalt för hela slanten.
Bra för tv-handlare och tillverkare, dåligt för miljön och främst äldre tittare. Särskilt nu i coronatiden. 900 hushåll i Enköping berörs.
nn Bara en sak till. Comhem, allt är verkligen inte förlåtet.