Storstad eller småstad, hur vill vi ha det egentligen?

Minst 33 kvinnor fått sina livmödrar bortopererade i onödan på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Sannerligen ingen bra nyhet.

Hur ska vi ha det med Enköping? Passar ett åtta våningar högt hus in i småstadskaraktären runt Stora torget? Och vem ska bestämma det?

Hur ska vi ha det med Enköping? Passar ett åtta våningar högt hus in i småstadskaraktären runt Stora torget? Och vem ska bestämma det?

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Krönika2024-10-25 05:00
Detta är en ledarkrönika. Enköpingspostens ledarsida är oberoende liberal.

Det är snarare en smärre katastrof. Det behöver man inte vara kvinna för att begripa.

Det är verkligen inte bra för allmänhetens förtroende för Ackis.

Sannolikt har de onödiga operationerna medfört mänskligt lidande för de drabbade. Först ett obehagligt och obefogat besked om risk för att få cancer, sedan ett organ bortopererat som sjukvården bedömde som onödigt.

Tid och resurser, därmed också pengar, har lagts på något som borde ha lagts på något annat och som på så sätt har drabbat även andra patienter. Varje onödig operation innebär att en nödvändig operation har fått vänta.

## Det opererades 125 patienter på Akademiska sjukhuset om dagen i fjol, vilket innebär att det trots allt är mycket som fungerat bra. Men Akademiska och Region Uppsalas övriga vårdinrättningar har nog av andra problem.

Akademiska gör av med ungefär 100 miljoner kronor mer varje månad än vad det finns pengar avsatta för i budgeten. I fjol löste Region Uppsala underskottet med att skjuta till pengar från tidigare års överskott, men det är ingen hållbar lösning.

Gamla problem föder nya problem. Till exempel långa vårdköer, kostnader för inhyrd personal, köp av vård, återkommande ekonomiska underskott och en låneskuld på i fjol nästan 800 miljoner kronor.

Vad är viktigast nu? Att det aldrig händer igen.

## Den 8 oktober år 2020 presenterade dåvarande kommunalråden Ingvar Smedlund (M) och Ulrika Ornbrant (C) ett markanvisningsavtal med bolaget Vi Invest för att bygga ett hotell i Stattgropen vid Stora torget.

Det avtalet har alltså precis fyllt fyra år. Giltighetstiden har gått ut, men ersatts av ett nytt och utökat avtal.

Det har ju gått så där, hittills, med själva bygget. Planen var då att det skulle vara invigt vid det här laget. Mycket har kommit emellan. 

## Enköping vinglar mellan två motstridiga rörelser.

Ska staden vara en storstad (som politikerna vill) eller ska vi vara en småstad? 

65 meter höga hus i ytterområdena och små mysiga hus runt torget?

Bostadsbyggandet står stilla och befolkningsprognoserna har visat sig vara överoptimistiska.

## Stadshotellets öde i Enköping och vad som ska byggas i dess ställe är till synes en evig fråga i denna stad.

En insändare i denna tidning har rönt stort intresse nu i veckan, både från anhängare och motståndare till skribenternas åsikter. Undertecknarna är rutinerade kulturprofiler och/eller före detta politiker från fem partier.

Och ja, ett otal beslut om Stadshotellet under årens lopp har verkligen varit kortsiktiga, ologiska och för all del även odokumenterade.

Två exempel på detta, som insändarskribenterna nämner:

1). En åtta våningar hög byggnad har svårt att få plats i den fördjupade översiktsplanens ord om småstadskaraktär i centrum.

Man bygger inte en mur för att få en gata, som Kjell Höglund sjunger.

2). Att Vi Invest fick förkörsrätt och ensamrätt utan chans för någon annan att konkurrera. Smedlund och Ornbrant la alla ägg i samma korg. Där har de legat kvar sedan dess och inget har kläckts. Något kanske till och med har ruttnat.

Det som var tänkt som ett snabbspår som kuppades igenom blev till ett släpankare.

## Om Enköpings kommun hade bestämt sig för att äga det nya kommunhuset i stället för att hyra det av Skanska så hade också kommunen kunnat bestämma alldeles på egen hand vilket uppvärmningssystem som ska installeras.

Då hade man sluppit överklaganden och kanske förseningar. Nu verkar det vara lite si och så med rådigheten.

Ingen bra start för det kommande samarbetet med Skanska.

## På bara tre timmar fiskade dykare upp fyra ton skräp från Örsundaåns botten. Bildäck, traktordäck, cyklar och en toalettstol fanns bland fynden.

Människor, hur funkar ni?

Det finns förbättringspotential.

## Och så är existensen för riksdagens underjordiska skjutbana hotad. Lokalen behövs för annan verksamhet. Så i framtiden kanske det inte blir någon skinkskyttetävling till jul.

Stackars riksdagsledamöter.

Sverigedemokraten Magnus Persson vill ha den kvar och säger att alla sorters människor kan träffas där.

Verkar vara livsfarligt.

## Bara en sak till. Just när jag trodde att mardrömmen var över så har rockgruppen Kent beslutat sig för att återuppstå.

Dagens Industri antyder att gruppmedlemmarnas pengar har sinat sedan Kent gick i graven under stort buller och bång för åtta år sedan. Bruttot för de tre kommande konserternas biljettintäkter beräknas bli minst 110 miljoner kronor.

Byt namn till Cent.