Toppar partierna lagen?

Elisabeth Svantesson (M) blir ny ordförande i finansutskottet.

Elisabeth Svantesson (M) blir ny ordförande i finansutskottet.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2018-10-05 06:30
Detta är en ledare. Enköpingspostens ledarsida är oberoende liberal.

Slanten fick avgöra om Moderaterna eller Socialdemokraterna först skulle få välja ordförandeposter i riksdagens utskott. Vann gjorde Moderaternas gruppledare Tobias Billström. Han valde då finansutskottet. Socialdemokraterna kontrade med att ta ordförandeposten i Konstitutionsutskottet, KU.

Fördelningen av de tunga posterna i utskotten kan dock ändras lite framöver, beroende på hur det går med regeringsbildningen. Men nästa steg kring utskotten har redan tagits. Nyligen valde riksdagen ledamöterna till utskotten.

Och den som fick ordförandeposten i det åtråvärda finansutskottet var Elisabeth Svantesson (M).

Att Svantesson får den eftertraktade posten är bra. Utan en stark plattform riskerar kompetenta politiker likt Svantesson att hamna i skymundan, som ett resultat av dagens starka fokus på partiledaren.

Hur ser det då ut i KU? Den nye ordföranden heter Hans Ekström (S) och till vice ordförande valdes Marta Obminska (M). Och de två har nu uppgiften att vårda arvet från företrädarna.

Förra mandatperioden leddes KU av en järnaxel bestående av den nyligen tillträdde talmannen Andreas Norlén (M) och den tunge S-politikern Björn von Sydow.

Det var två politiker vars målinriktade arbete med att återknyta till KU:s rötter gjorde att utskottet under mandatperioden kunde leva upp till vad det ursprungligen var tänkt att göra – att utan partipolitisk hänsyn granska statsrådens tjänsteutövning.

Det tunga utrikesutskottet har också fått en ny ordförande i Hans Wallmark (M). En i grunden logisk utnämning – Wallmark har arbetat målinriktat med att återuppbygga Moderaternas förtroende på försvarsområdet och han leder den konservativa gruppen i Nordiska rådet.

Men lika naturliga som en del utnämningar ter sig, lika märkliga är en del andra. Varför har Moderaterna gjort Beatrice Ask till sitt förstanamn och tillika vice ordförande i försvarsutskottet? Det Moderaterna behöver signalera på försvarsområdet är att det åter är prioriterat. Att i det läget tillsätta Ask – som inte har en försvarspolitisk profil och främst har förtroende inom partiet – framstår som kontraproduktivt. Varför inte i stället pröva Pål Jonson från Värmland på en tyngre post? Han har sin ungdom till trots rätt politisk profil.

En fördel för Moderaterna med att släppa fram nya skulle också vara att det signalerar en viss förnyelse, något som partiet i större grad inte har haft sedan år 2006 och 2010. Samtidigt är det fler partier än Moderaterna som drar sig för att förnyas.

Socialdemokraterna har utsett Anna Johansson till ny ordförande för arbetsmarknadsutskottet. Att Johansson tvingades sluta som infrastrukturminister efter skandalerna kring Transportstyrelsen och hur regeringen hanterade krisen verkar inte hindra att hon får nya toppjobb.

Summa summarum – en del politiker, som Ask och Johansson, lyckas alltid hålla sig kvar i toppen. För dem spelar det ingen roll vem som vinner en slantsingling. (SNB)

Läs mer om