För första gången på 50 år invigde Försvarsmakten nyligen ett nytt regemente på Gotland. Placeringen är klok med hänsyn till det försämrade omvärldsläget och Gotlands strategiska läge mitt i Östersjön. Men när försvaret, för att kunna utföra sitt uppdrag, vill öva på skjutfältet intill regementet – vilket man gjort i decennier fram till nedläggningen för 12 år sedan – säger flertalet lokalpolitiker på Gotland nej och struntar flagrant i säkerhetspolitiska avvägningar. Ursäkten är att övningar på skjutfältet skulle kunna ha en negativ inverkan på nybyggen i området.
Detta är inte första gången som lokala beslutsfattare sätter käppar i hjulet för svenska försvarsansträngningar. Så sent som i februari 2017 fick Karlshamn grönt ljust av regeringen för att hyra ut delar av stadens hamn åt Gazprom för gasledningsprojektet Nord Stream 2. Detta i strid med regeringens egen bedömning att det utgör en ökad risk för Sveriges säkerhet.
Det är en orimlig ordning att kommuner tillåts fatta beslut som skadar rikets säkerhet. Att förhindra försvarets verksamhet på Gotland innebär ett svek från såväl regionen som regeringen. Frågan om huruvida Gazprom ska få lagra materiel i svenska hamnar eller om Försvarsmakten ska ha rätt att öva på sina egna övningsfält är större än ett antal arbetstillfällen eller nybyggda sommarstugor.
När Gotland stod inför samma beslut som Karlshamn påstod utrikesminister Margot Wallström (S) att det enligt svensk lag inte var möjligt för regeringen att stoppa kommunens beslut om att låta Nord Stream 2 hyra Slite hamn eftersom det riskerade att komma i konflikt med det kommunala självstyret. Regeringen valde då att genom andra politiska påtryckningar mot företrädare för Region Gotland förmå beslutsfattarna att stoppa affären.
Sveriges grundlag tillåter regeringen att begränsa och runda det kommunala självstyret om det äventyrar Sveriges säkerhet. Men för detta krävs politisk vilja och regeringsbeslut. Det finns således all anledning, och rätt, för regeringen att ingripa på Gotland och även att om möjligt ompröva beslutet för Karlshamns hamn.
När försvaret av Sverige ska återupprustas och tidigare nedlagda regementen och övningsfält ska återinvigas kommer det inte att vara friktionsfritt och fler konflikter lär uppstå mellan lokala civila beslutsfattare och Försvarsmakten. År av oansvarig säkerhetspolitik och brist på lokal förankring har fått lite för många att bli bekväma och glömma att säkerheten alltid prioriteras högst.
Det är viktigt att värna det kommunala självstyret och generellt sett är det bäst att politiska beslut fattas så nära medborgarna som möjligt. Men frågor som rör statens kärnuppgift, att värna vår nationella oberoende och skydda oss från väpnat angrepp, bör inte delegeras till lokala beslutsfattare utan ska beslutas om på nationell nivå. (SNB)