Ödesval för Liberalerna

Ledare2019-03-28 06:00
Detta är en ledare. Enköpingspostens ledarsida är oberoende liberal.

Opinionsmätningar ska tas med en grabbnäve salt. Särskilt de undersökningar som nu – innan valrörelsen har kommit igång – mäter väljarstödet i EU-valet.

Nyligen presenterade Novus (27/3) en opinionsundersökning inför EU-valet. Den övergripande slutsatsen var att väljarna skulle lägga sina röster markant annorlunda jämfört med valet år 2014. Samtidigt är det knappast en kioskvältare till nyhet. I valen till Europaparlamentet brukar en del småpartier ta sig in ett val och försvinna nästa. Junilistan och Piratpartiet är exempel på dagsländor. Och enligt de senaste opinionsundersökningarna verkar Feministiskt initiativ vara nästa parti som kan läggas till listan över kortlivade politiska företeelser.

Samtidigt är opinionsundersökningarna ändå intressanta som politiska pulsmätare. Ett parti som tokrasar jämfört med förra valet är Miljöpartiet. Enligt Novus skulle Miljöpartiet förlora två av sina fyra mandat i parlamentet, men jämfört med riksdagsvalet förra året samlar partiet ett riktigt hyggligt stöd.

Värre är det egentligen för Liberalerna, som enligt Novus halveras och får ett väljarstöd om fem procent. Visserligen kan det tala till Liberalernas fördel att partiet har hög svansföring i EU-frågor, vilket kan få väljarna att faktiskt gå och rösta. Generellt är utmaningen för de flesta partier att mobilisera väljarna, som vanligtvis gärna stannar hemma på valdagen. Men Liberalernas väljare kan medvetet stanna på sofflocket i protest mot hur partiledningen har agerat under den svenska regeringsbildningen. Ett tredje alternativ för många av Liberalernas väljare kan vara att lägga rösten på det vanligaste andrahandsalternativet – Moderaterna.

Det som gör EU-valet särskilt laddat för Liberalerna är att mycket står på spel. Ledningens ställningstagande i regeringsbildningen splittrade partiet, som fortfarande var märkt efter en partiledarstrid. De därpå följande interna striderna och avslöjandena har förstärkt bilden av ett parti där paniken börjar sprida sig. Och går det dåligt i EU-valet finns en risk att nyckelpersoner börjar lämna partiet, på jakt efter bättre framtidsutsikter i andra partier eller utanför politiken.

Ett parti som dock ska gå framåt enligt opinionsundersökningarna är Sverigedemokraterna. Men det är en ökning som inte nödvändigtvis märks på valdagen. Tvärtemot hur det var tidigare har Sverigedemokraterna börjat överskattas i opinionsundersökningar. Det kan vara fallet nu också.

Det finns även en likhet mellan Sverigedemokraterna och ett annat av de partier som spås framgång – nämligen Vänsterpartiet. Det är två partiet som i grunden är EU-skeptiska, men som har tonat ner den sidan på sista tiden. Att de EU-kritiska röster som finns i partierna då väljer att visa sitt missnöje genom att inte rösta är ganska troligt. Därför kan stödet för V och SD vara aningen uppblåst.

Det finns bara en korrekt opinionsundersökning och den är på valdagen. Innan dess är det en valrörelse. (SNB)

Läs mer om