Mutor ett samhällsgift

Sverige inget undantag. Statliga tjänstemän som smörjs med dyra ”presenter” och feta kuvert med sedlar.

Sverige inget undantag. Statliga tjänstemän som smörjs med dyra ”presenter” och feta kuvert med sedlar.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

ledare2017-11-16 06:30
Detta är en ledare. Enköpingspostens ledarsida är oberoende liberal.

De tydliga tecken på korruption inom Trafikverket som TV4:s Kalla Fakta (13/11) lägger i dagen är upprörande. Statliga tjänstemän som smörjs med dyra ”presenter” och feta kuvert med sedlar visar på en mutkultur värdig en bananrepublik. Men efter Kalla Faktas granskning är det uppenbart att vi har problem med korruption även i Sverige.

Hur djupt rötan går i Trafikverket måste nu utredas grundligt av både Polisen och myndigheten själv. De skyldiga måste straffas och organisationen i vilken mutorna varit möjliga måste rensas upp och varnande exempel statueras. Frågan som infinner sig är: Om det fungerar såhär på Trafikverket, hur fungerar det då i andra verksamheter? Skattebetalarna måste få veta.

I Kalla Faktas reportage vittnar för detta anställda på en vägmålarfirma, som målat de vita linjerna och markeringarna på vägarna, om hur statliga tjänstemän tagit emot mutor i form av bland annat Ipads, golfutrustning, svetsar. Till och med bilbatterier har överlämnats för att tjänstemännen ska ”hålla sig lugna”.

Det återstår att se om tjänstemännen begärt ”belöningar” för att entreprenörer ska vinna upphandlingar, eller om mutorna är en del av vad som i brist på en bättre benämning får kallas affärskulturen. Utredning pågår och mutorna är polisanmälda, även om det tog Trafikverket ett och ett halvt år från det att de först fick kännedom om myglet.

Företagen som betalar mutorna har kunnat kompensera sig genom att få mer jobb. I en del fall jobb som inte finns. Hur det hela har fungerat visas genom att det finns belägg för att målning av kantlinjer har beställts på grusvägar som inte kan målas. Uppgifter finns också om att vägavsnitt förlängts.

Skattebetalarna får stå för notan och ärliga entreprenörer konkurreras ut från marknaden.

Om Kalla Fakta har hittat ett enstaka exempel på misstänkt korruption är det allvarligt nog. Tyvärr finns det risk för att beteendet är spritt till en mängd andra områden. Det genomförs offentliga upphandlingar för drygt 600 miljarder kronor per år, så möjligheterna att gömma undan lite småutgifter i bokföringarna är goda.

Det är naivt att tro att vi i Sverige inte skulle ha några problem med korruption. Om det blir accepterat i en organisation att få ”små presenter” eller motsvarande är grunden lagd för en mutkultur som med tiden blir nästan omöjlig att rota ut då nästan alla har haft fingrarna i syltburken.

Trafikverket måste ta i med hårdhandskarna mot de som berikat sig på myglet. Övriga myndigheter och företag måste också se över sitt och sina anställdas agerande. Korruption kan vara ett större problem än vi har haft anledning att tro. Medborgarna måste kunna lita på att offentliganställda tjänstemän gör sitt jobb och att ohederliga företag inte kan muta sig till fördelar.

Läs mer om