Låt Löfven sitta kvar

Stefan Löfven bör sitta kvar som partiledare.

Stefan Löfven bör sitta kvar som partiledare.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledare2018-09-27 06:30
Detta är en ledare. Enköpingspostens ledarsida är oberoende liberal.

Vem som ska efterträda Stefan Löfven som Socialdemokraternas partiledare är en naturlig fråga att ställa efter att han blivit nedröstad av riksdagen. Särskilt om talmansrundorna slutar med att S hamnar i opposition. Även om en stor del av S fortfarande hyser förtroende för Löfven är tendensen från de senaste valen tydlig – en partiledare som förlorat regeringsmakten, eller misslyckats med att ta den, avgår inom kort.

På detta vis har socialdemokratiska och moderata partiledare avgått efter de senaste valen. Göran Persson (S) och Fredrik Reinfeldt (M) efter att de förlorat regeringsmakten 2006 respektive 2014 och Mona Sahlin (S) efter att ha misslyckats med att besegra Alliansregeringen 2010.

Att misslyckas i ett val är ett tydligt svaghetstecken som av naturliga skäl sår tvivel och längtan efter en nystart inom partiet i fråga. Talande är dock att ingen av dessa partiledares efterträdare lyckades ta tillbaka regeringsmakten i nästa val, vilket mer eller mindre beror på den sits som efterträdarna lämnades i. Detta understryker partiledares betydande ansvar för deras eftermäle.

I Stefan Löfvens fall finns än så länge inga högljudda avgångskrav från partiet, möjligen på grund av att det ännu inte är definitivt att det historiskt låga valresultatet innebär att han förlorat regeringsmakten.

I en webbenkät som Expressen (26/9) skickat ut till landets S-företrädare svarade endast 214 personer att Löfven har gjort sitt som partiledare, medan knappt 1 300 vill att han sitter kvar. Detta trots att Löfven underpresterade i partiledardebatterna och gjorde en på det hela taget usel valrörelse. Men att landets socialdemokrater ändå känner förtroende för Löfven är inte bara goda nyheter för honom, utan också för hans efterträdare – oavsett när denna person får ta över som partiledare.

Att övergångar mellan partiledare är väl planerade gynnar nämligen alla. Det betyder inte att den sittande partiledaren själv ska utse någon som förbereds att ta över. Ett lugnt skifte med tid för organisationen att tänka ut vad den föredrar för kandidat är att föredra. När sedan avgångskraven kommer så småningom måste den sittande partiledaren se till att stanna kvar vid rodret så länge som det krävs för att en ordentlig och saklig övergångsprocess kan genomföras. Det är extremt sällan en partiledare gör så pass stor skada att en kaosartad övergång är det bättre alterantivet.

Av Expressens webbenkät att döma har majoriteten av landets socialdemokrater lärt sig detta av historien. Även om gruppledaren i riksdagen Anders Ygeman, som de flesta av de tillfrågade tycker ska ta över efter Löfven så småningom, har en framskjuten position inom partiet redan nu blir det sannolikt ett mindre gynnsamt övertagande om Löfven avsätts, eller avgår, i affekt. (SNB)

Läs mer om