Krav i stället för förbud

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström och civilminister Ardalan Shekarabi presenterade ett nytt förslag om vinstförbud i välfärden.

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström och civilminister Ardalan Shekarabi presenterade ett nytt förslag om vinstförbud i välfärden.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2018-06-21 06:30
Detta är en ledare. Enköpingspostens ledarsida är oberoende liberal.

I ett försök att blidka vänsterflygeln i partiet presenterade civilminister Ardalan Shekarabi och gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström från Socialdemokraterna ett nytt förslag om vinstförbud i välfärden. Precis som det tidigare förslaget har det närmast obefintlig möjlighet att bli verklighet. Under presskonferensen målade Ardalan Shekarabi upp en skräckbild av de privata välfärdsaktörerna. Men vänsterretoriken saknar anknytning till verkligheten.

Bland annat vill Socialdemokraterna förbjuda etableringen av nya friskolor medan befintliga ska förbjudas att expandera. Friskolor inte heller ska få göra reklam och kötid som urvalssystem ska tas bort.

Utspelet framstår som ogenomtänkt, inte minst eftersom Socialdemokraterna inte har något förslag på hur ett annat system skulle kunna se ut.

Tal om att stoppa vad Socialdemokraterna kallar för vinstjakt i skolan fungerar som ett sätt att avleda från de verkliga problemen i skolan – det vill säga att eleverna inte får den kunskap de ska ha.

Det är en skola som under lång tid haft fallande resultat i Pisa-mätningar, där oordningen och stöket stör skötsamma elever och där rekordmånga, över 18 600 elever, går ut nionde klass utan behörighet till gymnasiet. Därifrån tar enbart en tredjedel gymnasieexamen med godkända betyg. Och de som tar sig till universiteten och högskolorna har inte den baskunskap som möjliggör för dem att ta till sig av den högre utbildningen.

Flera utbildningar har därför börjat sänka såväl antagnings- som kunskapskrav för att öka antalet antagna och genomströmningen. Detta är verkligheten, men på inget av problemen är vinstförbud svaret.

Här måste det offentliga bli mycket bättre på att ställa och följa upp krav inom både skola och övriga välfärdssektorn. Fler och hårdare kontroller behöver utföras för att säkerställa att en tillräckligt hög nivå på utbildningen levereras. De som inte lever upp till dessa ska bli av med tillståndet att bedriva verksamhet och stängas ned. Privata såväl som kommunalt styrda.

För att motverka betygsinflationen i skolan behövs tydligare riktlinjer för kunskapsmätning och fler standardiserade prov som kan mäta kunskapen. Men tvärtemot detta har regeringen beslutat att halvera antalet obligatoriska nationella prov på gymnasiet.

Även branscherna har ett ansvar att kontrollera sina medlemmar och sätta upp standarder för kvalitetskontroll och för att verksamheten följer vissa etiska riktlinjer för att komma till rätta med till exempel betygsinflationen.

Fyra år har nu gått med Socialdemokratiskt styre i regeringen och situationen för skolan blir bara värre.

Socialdemokraternas lösning att skylla allt på friskolorna må vara bekvämt, men det löser inte problemen. (SNB)