Bolaget skulle vinna på att ha öppet på helger

Det behövs förändring i svensk alkoholpolitik, att Systembolaget kan ha lite generösare öppettider hade varit bra.

Att kunna handla på Systembolaget under hela helgen hade underlättat för människor som har svårt att få ihop livspusslet.

Att kunna handla på Systembolaget under hela helgen hade underlättat för människor som har svårt att få ihop livspusslet.

Foto: Martina Holmberg / TT

Ledare2024-07-20 07:00
Detta är en ledare. Enköpings-Postens ledarsida är oberoende liberal.

Det är inte lätt att få livet att gå ihop alla gånger. Man ska få allt från hämtning och lämning på skola och fritidsaktiviteter till matlagning, tvättning och städning att fungera. Utöver det ska man jobba också. På grund av det hektiska tempot hittar man gärna sätt att förenkla livet lite grann. Kanske blir det snabbmakaroner och köttbullar till middag ikväll också. En liten men relevant förändring i vanliga människors liv skulle kunna vara att det gick att handla alkohol på Systembolaget när det passar en själv.

Systembolaget grundades år 1955 av en mycket rimlig anledning. Att motverka de skador som alkohol kan innebära för människor. Att begränsa tillgängligheten för alla var en rimlig åtgärd när mycket stora delar av befolkningen led av alkoholproblematik, en generell lösning på ett generellt problem.

Men efter nästan 70 år ser svenskarnas alkoholvanor radikalt annorlunda ut. Vi har gått i från en brännvinskultur där supandet var utbrett till konsumtion som ser väldigt olika ut i olika grupper. Den generella konsumtionen har minskat sedan mitten på 00-talet och i dagsläget står ungefär 10 procent av befolkningen för 50 procent av alkoholkonsumtionen. 

undefined
Ska Systembolaget fortsätta att vara relevanta i framtiden så måste man hänga med i utvecklingen.

Vad det här kan säga oss är att vi måste gå från en modell där vi behandlar risk- och missbruk av alkohol som ett generellt problem till ett synsätt som speglar verkligheten. Att göra generella begränsningar av tillgänglighet i form av snäva öppettider hjälper inte de som får problem.

Systembolaget har traditionellt ett starkt förtroende hos svenska folket, men på senare år har företaget tappat några procentenheter i Förtroendebarometern. Ett tapp från 78 procents förtroende till 69 är kanske inte så dramatiskt. Men om detta är en indikation på en trend så kommer Systembolaget behöva göra någonting för att fortsatt ses som en legitim institution av svenska folket även i framtiden.

För att tackla problemen som alkohol skapar krävs riktade insatser i form av vård och förebyggande arbete, framför allt riktat mot de grupper som löper större risk att utveckla ett risk- eller missbruk.

Alkoholpolitik bör bygga på beprövad erfarenhet och forskning. Att öppna upp Systembolaget på söndagar och efter klockan 15 på lördagar skulle inte leda till samhällskollaps. Det skulle snarare göra fler svenskar positivt inställda till institutionen och göra livspusslet lite enklare att få ihop.