Våldtagna kvinnor vägrar vara offer

Suveränt skådespeleri i filmatiseringen av Miriam Toews hyllade roman "Women talking".

Kvinnor utsatta för övegrepp håller i "Women talking" ett passionerat rådslag. Ska de hämnas på gärningsmännen eller förlåta dem? Filmatiseringen av Miriam Toews hyllade roman bjuder på suveränt skådespeleri.

Kvinnor utsatta för övegrepp håller i "Women talking" ett passionerat rådslag. Ska de hämnas på gärningsmännen eller förlåta dem? Filmatiseringen av Miriam Toews hyllade roman bjuder på suveränt skådespeleri.

Foto: Michael Gibson © 2022 Orion Releasing LLC

Recension2023-02-16 12:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Drama

Titel: Women talking

Visas på: Bio

I rollerna: Rooney Mara, Claire Foy, Jessie Buckley

Regi: Sarah Polley

Speltid: 104 mn

Betyg: 4

Det är konstigt att så mycket i världens religioner handlar om att förtrycka kvinnor. Inte minst är/var det så hos den mennonitiska kolonin i Bolivia – skildrad i Miriam Toews roman "Women talking" från 2018 som nu har blivit film. Kvinnorna nekades utbildning, kunskap om världen utanför och som kulmen på detta våldtogs många av dem systematiskt under flera år.

Inte ens barnen skonades. Kvinnorna och flickorna drogades med medicin avsedd för nötkreatur. När de vaknade blodiga fick de höra att det var demoner eller Satan som hade utfört det hela.

Det är något så vidrigt att det knappt skulle gå att visa på film. Här är det i stället några av kvinnorna som sedan gärningsmännen har avslöjats håller rådslag om vad de ska göra: förlåta, stanna kvar och slåss för sin rätt eller ge sig av. De vägrar vara offer längre.

"Women talking" blir ett slags rättegångsdrama där många av aspekterna på mänskligt leverne, religion, förlåtelse och hämnd diskuteras passionerat. Det är en starkt berörande film med suveräna insatser av skådespelare som Rooney Mara, Claire Foy och Jessie Buckley. Berättelsen må bygga specifikt på just detta fall, men den har en allmängiltighet som visar på maktstrukturer som finns överallt, om än förstås inte i denna radikala form. Man har också skalat bort markörer som skulle ha stärkt det artegna.

Regissören Sarah Polley lyckas kort och gott fullt ut.