"Ensam hemma"-vibbar i "Håkan Bråkan"

Actionfyllt och påkostat när Sunes lillebror Håkan Bråkan får en egen film – igen. Synd bara att familjen Andersson är charmlös.

Silas Strands komiska tajming räddar den actionfyllda familjefilmen "Håkan Bråkan".

Silas Strands komiska tajming räddar den actionfyllda familjefilmen "Håkan Bråkan".

Foto: Anna Karlsson/Nordisk film

Recension2022-12-22 11:59
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Barn/Familj

Titel: Håkan Bråkan

Visas på: Bio

I rollerna: Silas Strand, Sissela Benn, Fredrik Hallgren

Regi: Ted Kjellsson

Speltid: 87 min

Betyg: 3

Den potatisälskande bråkstaken är tillbaka i en ny film om familjen Andersson. Nu ser vi för första gången Silas Strand i rollen som Håkan, medan Sissela Benn och Fredrik Hallgren återvänder som föräldrarna Karin och Rudolf. Dock gör den ständiga rotationen av skådespelare i "Sune"-filmerna att all typ av bekantskap med karaktärerna är som bortblåst. Dessutom är en SVT-serie redan på gång med ännu en uppställning. Att skådespelarna kan bytas ut så lättvindigt säger rätt mycket om produktionernas hållbarhet.

I den nya filmen om familjen Andersson blir Håkan lämnad hemma med sin tråkiga barnvakt och han riskerar att missa årets viktigaste dataspelstävling. Insatsen blir ännu högre när det beslutas att vinnaren slipper gå med i det töntiga elevrådet. Håkan ser inget annat val än att rymma från barnvakten, ett uppdrag som ställer honom öga mot öga med områdets giriga inbrottstjuvar.

Att regissören Ted Kjellsson har velat skapa en actionfilm med Hollywood-skimmer är tydligt, men resultatet blir en rätt blek kopia som inte får fram familjen Anderssons charm. Det hjälper inte heller att den inte så diskret lånar från "Ensam hemma"-filmerna. Däremot är Silas Strands komiska tajming som fångar Håkans svar på tal mycket imponerande. Om det är något som räddar filmen är det hans insats.